x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un medicament batran

Un medicament batran

de Florin Condurateanu    |    08 Ian 2007   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cand e vorba despre ciroza nu se prea poate rosti cuvantul vindecare. Singurul tratament ce poate sa vindece ciroza este transplantul de ficat. In ciroza, modificarile de structura ale ficatului, si anume fibrozele, acele cicatrice ingrosate ce apar ca urmare a evolutiei in rau a inflamatiilor, modificari ce scot din functiune zone intregi ale ficatului nu pot sa dea inapoi prin vreun tratament.
Sef de lucrari dr. Razvan Ionescu, medic primar la Clinica de medicina interna de la Spitalul Colentina, atrage atentia ca nu exista medicamente hepatoprotectoare, asa ca medicamentele Silimarina, Esentiale, Arginina nu au primit dovezi ca ar face bine in ciroza, dupa cum nu exista probe ca ar face rau, dar nu li s-a probat utilitatea. In ciroza trebuie tratata tensiunea mare din vena care aduna sangele din abdomen, vena porta, ce duce sangele la ficat. Nu trebuie uitat vechiul medicament, batranul
Propranolol, care prelungeste supravietuirea bolnavului de ciroza. Astfel se scade din tensiunea in vena porta, preintampinandu-se aparitia varicelor pe esofag.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă