Între 1 şi 4 octombrie, Centrul Internaţional de Conferinţe al
Palatului Parlamentului din Bucureşti găzduieşte cel de-al III-lea
Congres Naţional de
Psihiatrie, cu participare internaţională.
Între 1 şi 4 octombrie, Centrul Internaţional de Conferinţe al Palatului Parlamentului din Bucureşti găzduieşte cel de-al III-lea Congres Naţional de
Psihiatrie, cu participare internaţională. Conferenţiar doctor Radu Mihăilescu, directorul medical al spitalului, subliniază că acest eveniment este marcat de sărbătorirea a 85 ani de la înfiinţarea Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia.
Profesorul Ahmed Okasha din Egipt, preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, spune: "Sănătatea mintală a adultului începe cu sănătatea mintală a copilului". Aţi selectat acest citat ca motto profesional al Clinicii de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului. Ce face pentru sănătatea minţii copilului şi adolescentului această clinică?
Recent modernizată, clinica oferă copiilor şi familiilor acestora consultaţii şi terapie în spaţii adecvate vârstei micilor pacienţi. După un program complet de evaluare multidisplicinară şi stabilirea diagnosticului, fiecare pacient beneficiază de un plan de terapie individualizat, care combină medicaţia cu tehnici de psihoterapie.
Copilul şi familia sa beneficiază de consiliere şi terapie suportivă în perioada de criză, terapie comportamental cognitivă specifică pentru copilul cu ADHD (sindrom de hiperactivitate şi deficit de atenţie), tehnici de terapie comportamentală specifică pentru copilul cu TSA (tulburări din spectrul autismului), terapie ocupaţională, terapie de grup pentru adolescenţi, psihoterapie şi psihoeducaţie pentru părinţi. Această secţie care se ocupă exclusiv de copiii cu tulburări psihice şi neurologice a fost inaugurat în 1950, în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alex. Obregia", alături de secţiile de psihiatrie pentru adulţi.
Centrul Memoriei
- În octombrie 2000, şi-a început activitatea Centrul Memoriei, primul serviciu de acest fel din ţară. Care este misiunea acestui centru?
Spre acest spital converg speranţele de vindecare a unui număr tot mai mare de persoane dependente de alcool, droguri etc, dar şi ale familiilor acestora.
Este adevărat, deoarece, în acest moment, la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" funcţionează singurul centru de tratament ambulator, complex, bio-psiho-social al dependenţei de alcool. De asemenea, aici activează singurul centru de tratament de substituţie exclusiv cu buprenorfină, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog. Şi tot aici se derulează cel mai vechi şi cel mai mare program de harm reduction din România, cu 8 ani de experienţă.
- În ce constă acest proces complex de dezintoxicare?
Durata internării pentru dezintoxicare este variabilă în funcţie de pacient, substanţele folosite, metoda terapeutică aleasă. Propunerea noastră este ca detoxifierea în spital să dureze 14-21 zile.
Dezintoxicarea are o utilitate directă constând în scăderea consumului sau abstinenţa totală. Dar şi o utilitate indirectă: conştientizarea dependenţei, întărirea dorinţei subiectului de a se integra în sistemul de îngrijiri medicale şi psihosociale, luarea în evidenţă pe termen lung, suportul în vederea inserării familiale, profesionale, sociale. Acestor pacienţi li se efectuează examen medical complet pentru diagnosticarea afecţiunilor somatice, adesea asociate consumului de droguri, consult de specialitate atunci când este cazul şi investigaţii paraclinice. Sunt diagnosticate complicaţiile consumului intravenos: HIV/SIDA, hepatite B şi C, sifilis, tuberculoză.
- În cadrul spitalului a fost organizat inclusiv un compartiment de psihiatrie comunitară. Cine poate beneficia de serviciile acestui compartiament?
- Domnule director, azi începe Congresul al III-lea al Asociaţiei Psihiatrice Române. Care este noutatea acestui eveniment medical?
O istorie de 85 de ani
La 1 octombrie 1923, are loc deschiderea oficială a Spitalului Central, sub direcţia profesorului Al. Obregia, cu 3 pavilioane clinice şi 2 laboratoare: Serviciul I – Clinica prof. dr. Al. Obregia şi Serviciul II Clinic – dr. Petre Pitulescu, medic primar. Serviciul III Clinic – dr. Bruteanu, medic primar. Laboratorul central de analize – condus o lungă perioadă de Mari Dragomirescu. Laboratorul de anatomie patologică – dr. Marinescu-Baloi.Al. Obregia este primul director al Spitalului, până în 1930 şi profesor de clinică psihiatrică (până la retragere în 1934).
În 1930, Spitalul Central devine Institutul de Boli Mentale, Nervoase şi Endocrinologice sub direcţia lui C.I. Parhon. Va funcţiona sub această titulatură şi conducere până în 1934.
Prin decretul nr. 37 si HCM nr.203/1951, este rebotezat Spital unificat nr. 9, "Dr. Gh. Marinescu".
În 1969, familia prof. Al. Obregia se adresează Consiliului de Miniştri cu cererea ca Spitalul de Stat nr.9 să poarte numele "Prof. Dr. Al. Obregia". Societatea Română de Istoria Medicinii a susţinut şi argumentat amplu necesitatea ca acest spital să poarte numele întemeietorului său, prof. dr. Al. Obregia. Şi abia la 4 martie 1998, prin Ordinul 342 al Ministerului Sănătăţii, la vremea aceea, prof. Ion Victor Bruckner), este schimbată denumirea Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie "Prof. Dr. Gheorghe Marinescu" în Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", îndeplinindu-se astfel o triplă reparaţie: istorică, morală şi de patrimoniu.
Boala stresului
Profilaxia şi cercetarea stresului sunt obiectivele esenţiale ale unui compartiment întemeiat în 1999. Compartimentul asigură servicii medicale de diagnostic, investigare a stresului (acut şi cronic, psihic şi biologic), a bolilor de adaptare, tulburărilor stres-dependente, a afecţiunilor psihosomatice. De asemenea, efectuează cercetări în medicina stresului, a afecţiunilor psiho-nervoase, tulburărilor psiho-geriatrice, în condiţiile în care persoanele de vârsta a treia sunt considerate segmente cu o vulnerabilitate majoră la stres."Profesionişti de toate orientările, implicaţi în îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice, vor avea ocazia să-şi exprime punctele de vedere în cadrul seminariilor şi atelierelor de lucru la al treilea Congres naţional de Psihiatrie cu participare internaţională".
Conf. dr. Radu Mihăilescu
Citește pe Antena3.ro