x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Unde se ascunde sarea

Unde se ascunde sarea

de Steluta Indrei    |    16 Noi 2005   •   00:00
Unde se ascunde sarea

Maximum 15 grame de sare pe zi. Aceasta recomandare a specialistilor este insa greu de respectat in conditiile in care alimentele de baza ca painea, mezelurile, branzeturile ascund o mare cantitate de sare.

Pentru a limita consumul de sare este indicat sa avem o dieta bogata in produse proaspete. In plus, este foarte important sa observam cu atentie cantitatea de clorura de sodiu mentionata pe etichetele alimentelor preparate. Industria agroalimentara utilizeaza cantitati considerabile de sare in scopul conservarii produselor. Legumele, carnea, pestele contin in mod natural extrem de putina sare. Dar de indata ce sunt conservate, continutul lor de sare creste considerabil. Nutritionistii atentioneaza ca exista urme de sare chiar si in unele produse dulci: cereale instant, bauturi carbogazoase, iaurturi. Iata cateva exemple:
  • un bol de corn flakes = 0,96 g sare
  • un baton cu ciocolata = 0,14 g sare
  • o paine = intre 4 si 5 g sare
  • o portie de supa instant = 1-2 g sare
  • 50 g alune prajite = 1,5 g sare
  • o cutie de cola = 0,03 g sare

    IN TOP. Potrivit specialistilor, in topul alimentelor celor mai sarate se plaseaza mezelurile. Si pentru ca acestea fac parte din meniul nostru zilnic, este indicat ca sa fie consumate cu masura.

    RECOMANDARI. Este bine ca alimentele sa fie potrivite de sare in timpul prepararii, si nu dupa aceea. Astfel, sarea se imbiba in alimente, obtinandu-se gustul dorit cu o cantitate mica de sare. Nu puneti sare fara sa gustati alimentele si alegeti o solnita cu orificii mici astfel incat cantitatea adaugata sa fie limitata. Pentru a gati mancaruri savuroase mizati mai mult pe plante aromatizante decat pe sare. Daca respectati aceste recomandari, nutritionistii va asigura ca in 15 zile papilele gustative de adapteaza si veti incepe sa apreciati savoarea alimentelor mai putin sarate.

    DEFICIT DE IOD LA GRAVIDE
    In Romania se inregistreaza un deficit de iod la aproape 65% dintre gravide si la nou-nascuti. Acestia au un deficit mai mare decat al mamelor lor. Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman in perioada de crestere. In zonele cu deficit sever de iod, majoritatea indivizilor risca un anumit grad de deficit mental. Severitatea sa poate varia de la o usoara incetinire a proceselor psihice pana la cretinism, o boala care include retard mental important, surdo-mutism, statura scunda si diferite alte defecte. Oamenii sanatosi au nevoie de iod, un component esential al hormonilor tiroidieni. De aceea, Ministerul Sanatatii va lansa o campanie nationala de informare privind beneficiile consumului de sare iodata, evident fara a se depasi cantitatea recomandata.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sare