x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Unde sunt vitaminele?

Unde sunt vitaminele?

de Magda Marincovici    |    06 Noi 2006   •   00:00
Unde sunt vitaminele?

"100% suc de portocale. Strange ce e mai bun din fruct", scrie pe cutia de Cappy. Noi am culege tot ce e mai bun din portocale, respectiv vitaminele. Dar in acest suc, nici urma de vitamine.

CE BEM, CE MANCAM
"100% suc de portocale. Strange ce e mai bun din fruct", scrie pe cutia de Cappy. Noi am culege tot ce e mai bun din portocale, respectiv vitaminele. Dar in acest suc, nici urma de vitamine.

Eticheta ne asigura ca este un produs pasteurizat, fara conservanti. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul contine un singur ingredient: suc de portocale. "Bautura este obtinuta prin diluarea cu apa a sucului concentrat de portocale, avand substanta uscata de aproximativ 11 g/100 ml produs, reprezentata practic de glucide rapide, cu index glicemic ridicat, asa cum reiese din eticheta nutritionala. Produsul, fiind pasteurizat, nu contine conservanti, dar nici vitaminele prezente in fructul proaspat."

Evident, se pune intrebarea ce bem, mai ales ca producatorul ne recomanda sa strangem ce e mai bun din portocale. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi pune punctul pe i. "Acest suc de portocale pasteurizat are o valoare energetica de 46 Kcal/198 Kj si un continut de 11 grame/100 ml bautura, ceea ce impune un consum moderat, mai ales de catre cei supraponderali sau obezi, de catre diabetici.

In nici un caz produsul nu are valoarea biologica a unui suc natural de portocale obtinut prin stoarcerea acestor fructe si consumat imediat. Sucurile de fructe preparate si consumate pe loc au valoare biologica extrem de ridicata, in principal datorita factorilor biologic activi: vitamine, flavone, antociani, fitosteroli, fibre alimentare, acizi organici speciali (de exemplu, acid elagic), pectine, macro si microelemente, enzime active etc."

RECOMANDARE. Atentie, nici un suc de fructe nu trebuie combinat cu alcool, deoarece zaharurile din acesta duc la sporirea nocivitatii alcoolului asupra ficatului si creierului, anihiland total efectul benefic al sucului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă portocale