x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin antifumat - O injecţie mai buna decăt guma antitutun

Vaccin antifumat - O injecţie mai buna decăt guma antitutun

de Andrada Floria    |    14 Noi 2007   •   00:00
Vaccin antifumat - O injecţie mai buna decăt guma antitutun

Fumătorii de-o viaţă vor beneficia in curănd de o metodă eficientă pentru a renunţa la acest viciu: un vaccin antinicotină.


Fumătorii de-o viaţă vor beneficia in curănd de o metodă eficientă pentru a renunţa la acest viciu: un vaccin antinicotină.

O echipă de cercetători de la Universitatea North Carolina au creat un vaccin care, odată administrat, inlătură senzaţia de bine creată de nicotină. Mecanismul vaccinului este unul simplu: substanţa de bază a vaccinului "Nic Vax" impiedică nicotina să ajungă la creier, iar plăcerea fumatului dispare, la fel şi dependenţa de tutun. "Fără senzaţia de bine creată de nicotină, fumătorii nu mai simt nevoia să işi aprindă o ţigară", susţin cercetătorii care au testat vaccinul.


TESTARE. Studiul a fost realizat pe 310 subiecţi, impărţiţi in două grupe. Celor din primul grup li s-au administrat patru-cinci doze din vaccinul real timp de şase luni. Iar participanţilor din cea de-a doua grupă li s-au făcut injecţii cu o substanţă placebo. Nici pacienţii, nici medicii nu au ştiut care dintre subiecţi au primit vaccinul real şi care placebo. După şase luni de la administrarea ultimei injecţii, au renunţat la fumat de două ori mai mulţi participanţi din grupul celor care au primit "Nic Vax" decăt din grupul placebo.

In prezent, vaccinul nu este disponibil, deoarece nu a fost incă aprobat de guvernele din Statele Unite sau Canada. Experţii susţin că pentru a demonstra că vaccinul este cu adevărat eficient mai este nevoie de o serie de teste. Insă in cadrul autorităţii americane pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor (FDA) vaccinul este inscris pe lista medicamentelor care vor fi aprobate in curănd.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă