x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinul contra cancerului de col: Peste 1.300 de eleve britanice au acuzat efecte secundare

Vaccinul contra cancerului de col: Peste 1.300 de eleve britanice au acuzat efecte secundare

de Oana Antonescu    |    09 Mar 2009   •   00:00


1.340 de tinere vaccinate împotriva cancerului de col uterin au experimentat reacţii secundare, unele dintre ele foarte grave: paralizii, convulsii, tulburări de vedere, potrivit cotidianului Daily Mail.



Activiştii britanici împotriva vaccinului care previne cancerul de col uterin au cerut aseară suspendarea campaniei de vaccinare după ce au fost făcute publice date alarmante cu privire la efectele secundare ale vaccinului.

Astfel, din septembrie 2008, de când a debutat în Marea Britanie campania de vaccinare împotriva cancerului de col, 1.340 de eleve au acuzat dureri ale extremităţilor, greţuri, tulburări de vedere, slăbiciune musculară, ameţeli şi amorţeli care au dus chiar la paralizii sau convulsii.

Au fost notate 2.891 de reacţii adverse diferite, dar cele mai multe dintre ele minore: iritaţii, tumefiere în zona de inoculare, durere şi alte reacţii alergice. Unele efecte adverse ale vaccinului sunt însă alarmante. Potrivit raportului întocmit de Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale, au fost înregistrate patru cazuri de convulsii, o criză de epilepsie, un caz de paralizie facială, un altul de semipareză, două de hiopestezie cutanată (pierdere a simţului tactil) şi un caz de sindrom Guillain-Barré (paralizie a membrelor). Alte 20 de eleve au acuzat vedere neclară după administrarea vaccinului.

Autorităţile medicale din Marea Britanie susţin în continuare că vaccinul Cervarix este sigur şi că cele 1.340 de cazuri în care s-au înregistrat efecte secundare erau de aşteptat, luând în considerare numărul mare de tinere vaccinate: peste 700.000 de la la demararea programului. Ei au mai declarat că multe dintre aceste efecte adverse sunt consecinţa inoculării, şi nu al vaccinului Cervarix. Nu există nici o dovadă că acesta ar cauza efectele secundare grave descrise în acest raport, aşa cum este paralizia, mai spun experţii.

Vaccinul Cervarix este adiminstrat în Marea Britanie fetelor cu vârsta între 12 şi 13 ani în cadrul unui program guvernamental de prevenire a cancerului de col uterin. Specialiştii britanici cred că această iniţiativă ar putea salva anual viaţa a 700 de femei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă