x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Varicela deghizata

Varicela deghizata

23 Sep 2004   •   00:00

Nu sunt putini cei care se plang ca ii chinuie doua boli de piele: zona zoster si erizipelul. Conferentiar doctor in medicina Olga Simionescu de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina, explica aceste maladii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Zona zoster este provocata de virusul varicelo-zosterian, acesta este de fapt virusul care ii imbolnaveste pe copii de varicela. Cum actioneaza acest virus viclean? El se refugiaza in ganglion si pandeste momentul in care imunitatea omului scade, in acel moment el scoate capul si apare iritatia, acea roseata ce urmareste traseul unui nerv responsabil de inervatia unei zone. Zona zoster se instaleaza des pe torace, dar uneori se fixeaza si pe fata. Dupa faza de roseata, pe pielea iritata, apar vezicule si mai tarziu, coji. Cand isi fac aparitia crustele, e semnul ca lucrurile merg spre bine. Daca zona zoster ramane pe regiunea unde s-a instalat initial inseamna ca imunitatea inca nu este la pamant, daca imunitatea a scazut drastic boala zoster se extinde si pe alte portiuni si e semnalul agravarii. Zona zoster s-ar putea numi o varicela locala. Medicamentul folosit este aciclovirul, cel care intrerupe multiplicarea virusului de zona zoster. Partea rea e ca durerea in zona zoster poate persista si cateva luni de zile. Pentru calmarea durerilor se recomanda paracetamolul si carbamazepina.

Erizipelul este si el o infectie, cu o bacterie, frecvent, aceasta este streptococul. Pe gamba apare o zona rosie, pielea se afla in tensiune, febra poate urca pana la 39 de grade. Erizipelul se poate cantona insa si pe mana si pe coapsa. Zona rosie are o margine, se simte la pipait un sant, un fel de sarpe reliefat, o ridicatura la capatul leziunii de pe picior. Bacteria vinovata de contractarea unui erizipel poate patrunde pe mai multe cai: pe langa o unghie prost taiata, in regiunea unei fracturi operate, pe langa un traumatism. E bine sa se stabileasca precis diagnosticul de erizipel fiindca adesea boala se confunda cu alergiile, tromboflebitele, cu dermatitele, cu urticariile.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zonă zoster