x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Viata cu organ donat - Al cincilea congres NaTional Romtransplant

Viata cu organ donat - Al cincilea congres NaTional Romtransplant

de Larisa Neagoe    |    29 Iun 2006   •   00:00
Viata cu organ donat - Al cincilea congres NaTional Romtransplant

Peste 40 de chirurgi romani din Italia, Japonia, Ungaria, Germania si SUA participa, intre 29 iunie si 1 iulie, la cel de-al cincilea Congres National Romtransplant.

Directorul Romtransplant, doctorul Victor Zota, ne-a precizat ca la aceasta editie a congresului se va discuta modalitatea de finantare a sistemului de transplant, se va lansa programul de transplant de plaman si se va reconfigura programul de transplant de tesuturi care include transplantul de celule pancreatice, hepatocite, precum si fertilizarea in vitro. "De asemenea, vom avea un schimb de idei privind etica in transplant, problematica extrem de actuala dupa efectuarea in Franta si China a primelor grefe partiale de fata. Participantii la congres vor aborda si tema donatorului viu de organe, tendinta noua in Europa, aplicata in tara noastra, specialistii romani impartasind in cadrul congresului experienta acumulata".

DIFICULTATI. Vom analiza cele mai bune solutii pentru dezvoltarea transplantului ca metoda de salvare a vietii intr-o tara est-europeana care se mai confrunta inca cu o serie de dificultati, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Romtransplant.

"Prea multe dintre operatii se fac cu donatori in viata, intr-o tara care ocupa al doilea loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de accidentele rutiere", sustine prof. dr. Mihai Lucan.

STATISTICA TRANSPLANT
In 2005, in tara noastra s-au efectuat 19 transplanturi de rinichi de la donator in moarte cerebrala si 168 de la donatori vii; 11 transplanturi de ficat, din care 5 de la donatori vii si 6 de la donator in moarte cerebrala; 2 transplanturi de cord si 4 transplanturi de pancreas. De la inceputul anului 2006 s-au prelevat organe de la 10 donatori in moarte cerebrala, realizandu-se 20 de transplanturi de rinichi, 7 de ficat, 5 de cord si 4 de pancreas. Doctorul Victor Zota apreciaza ca, fata de restul Europei, la noi, numarul de donatori este foarte mic. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă