x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Victimele accidentului vascular cerebral

Victimele accidentului vascular cerebral

de Steluta Indrei    |    17 Sep 2008   •   00:00

România se află printre primele locuri în lume privind mortalitatea prin accident vascular cerebral. Această boală provoacă de trei ori mai multe decese în ţara noastră decît în statele Uniunii Europene.



România se află printre primele locuri în lume privind mortalitatea prin accident vascular cerebral. Această boală provoacă de trei ori mai multe decese în ţara noastră decît în statele Uniunii Europene.

Anual, în lume, 5 milioane de oameni îşi pierd viaţa şi alte 5 milioane rămîn cu dizabilităţi severe din cauza accidentului vascular cerebral, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În România, accidentul vascular cerebral reprezintă prima cauză de mortalitate şi morbiditate, afirmă academician profesor doctor Constantin Popa, director al Institutului Naţional de Boli Cerebro-Vasculare “Vlad Voiculescu”. În ţara noastră se înregistrează, în fiecare an, 290-300 de accidente vasculare cerebrale noi la 100.000 de locuitori.
În timp ce media europeană atinge aproximativ 200 de cazuri noi anual, iar în SUA media accidentelor vasculare cerebrale a scăzut la 60-80 de cazuri noi la 100.000 de locuitori.
Acest lucru a fost posibil datorită unor măsuri eficiente de prevenire instituite din anii ’70.

Statistici îngrijorătoare

Cele mai recente statistici ale OMS sînt însă alarmante.
Accidentele vasculare cerebrale vor deveni pînă în anul 2030 principala cauză a mortalităţii în lume. Potrivit acad. prof. dr Constantin Popa, incidenţa acestei boli este în continuă creştere în ţara noastră. Îngrijorător este şi faptul că accidentele vasculare cerebrale sînt descoperite la vîrste din ce în ce mai tinere. Dacă în urmă cu 10-20 de ani, accidentele vasculare cerebrale apăreau în jurul vîrstei de 70 de ani, în prezent acestea survin de la 50-60 de ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă