Virozele şi alergiile sunt frecvente. Se pot manifesta asemănător. Pot avea aceleaşi complicaţii: sinuzită, exacerbarea unui astm bronşic. Deci, viroză respiratorie sau alergie la polen?
Pare de la sine înţeles: dacă e iarnă este răceală, dacă e primăvară - alergie. Dar lucrurile nu stau întotdeauna aşa. Virozele respiratorii se produc de fapt tot timpul anului, aşa cum alergiile la polen apar nu doar primăvara, ci şi vara sau toamna. Totuşi, cei care suferă de alergii cronice ştiu cu aproximaţie perioada în care prezintă simptome, ea fiind legată de înflorirea plantei la polenul căreia sunt alergici. În acelaşi timp, virozele respiratorii durează 3-14 zile, în timp ce alergiile, mai multe săptămâni.
Există de fapt şi alte semne care le diferenţiază. De exemplu, viroza, care este o boală infecţioasă, debutează la câteva zile după contaminare (contact cu persoane care sunt răcite, timp petrecut în zone aglomerate, de regulă spaţii închise), în timp ce alergiile (care sunt rezultatul unui sistem imun prea reactiv, îndreptat împotriva unor antigene inofensive) debutează brusc, după expunerea la polen. În timp ce bolnavul cu viroză transmite masiv boala în jurul său, cel cu alergie nu este contagios, dar prezintă evidente influenţe ereditare.
SIMPTOME COMUNE
În ambele cazuri apar strănutul, nasul înfundat şi rinoreea (secreţia nazală crescută), dar în timp ce în alergii secreţia este clară, în viroze ea este galbenă, uneori verzuie. În majoritatea virozelor, gâtul este roşu, dureros şi apare tusea, dar în alergii aceste simptome apar mult mai rar, fiind iritative, cauzate de secreţiile nazale abundente ce se scurg pe peretele posterior al faringelui.
Durerile musculare sunt tipice în viroze, dar lipsesc în alergii, în timp ce cefaleea sau starea de oboseală sunt prezente în ambele cazuri. În alergii apare întotdeauna un prurit supărător la nivelul nasului, ochilor, pielii, care lipseşte în viroze, iar secreţia lacrimală este abundentă, mai mare decât în viroze. În infecţii pot apărea mici ascensiuni febrile, până la 38 de grade Celsius, lucru care nu se întâmplă niciodată în alergii.
Prevenirea virozelor constă în evitarea spaţiilor aglomerate şi spălatul frecvent pe mâini, în timp ce în alergii se recomandă evitarea spaţiilor deschise, cu expunere potenţială la polen. În tratamentul amândurora se folosesc antihistaminice şi decongestive. În alergii se adaugă spray nazal cu corticosteroizi, antileucotriene sau imunoterapie, iar în viroze se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene, hidratare suficientă şi odihnă.
Citește pe Antena3.ro