x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusii ataca ficatul

Virusii ataca ficatul

25 Oct 2004   •   00:00

VIATA SANATOASA

In ultima vreme se inregistreaza o virulenta accentuata a virusurilor hepatice. La noi sunt mai frecvente infectiile virusale B si C, care ne plaseaza pe un loc nedorit in Europa.
MAGDA MARINCOVICI

TRANSMITERE. Drogurile cu administrare intravenoasa pot fi o poarta de intrare a virusului hepatitei C in organism
Specialistii reuniti la Bucuresti la al XIV-lea Congres National de Hepatologie atrag atentia asupra pericolului reprezentat de virusurile hepatice atat sub aspectul numarului in crestere, cat si al capacitatii acestora de a-si modifica foarte rapid structura. "Avem in prezent virusuri de la A la G, extrem de periculoase, deoarece provoaca hepatite acute, care se cronicizeaza. La noi, cele mai frecvente sunt virusurile hepatice B si C", precizeaza prof. dr. Alexandru Oproiu.

INCIDENTA. "La hepatita B a mai scazut incidenta: de la 12%-13% in 1990 la 7,5% in 2004. Scaderea este urmare a introducerii din 1995 a vaccinarii obligatorii a nou-nascutilor. Spre 2010 se prognozeaza o incidenta de 1%-2% la hepatita B. In schimb, la hepatita C a crescut incidenta: in 1990 era de 3,5%, in 2004 a ajuns la 7%", avertizeaza conf. dr. Adrian Streinu Cercel.

Hepatita C castiga teren nu numai in Romania, ci si in alte tari, deoarece inca nu s-a pus la punct un vaccin contra acestui virus care isi modifica rapid si des structura. "Exista riscul mare ca hepatita B sa se cronicizeze si sa ajunga la ciroza hepatica, situatie in care probabilitatea de cancer este foarte mare. Hepatita C se cronicizeaza pana la 80% din cazuri, cu evolutie lenta de-a lungul a 20-30 de ani pana la ciroza hepatica si cancer hepatic", spune prof. dr. Oproiu.

MASURI.In cadrul congresului, prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, seful Clincii de Medicina Interna, Nefrologie din Institutul Fundeni, a anuntat ca, din 2005, Ministerul Sanatatii va sustine financiar Programul de dializa hepatica. Particularitatea metodei dializei hepatice practicate la Centrul de Medicina Interna si Nefrologie consta in faptul ca ea se efectueaza pe categorii de pacienti cu risc deosebit de ridicat: boli hepatice cronice in stadii avansate, transplantati care au nevoie de a fi retransplantati. Spre deosebire de dializa hepatica pe copil, la adult procedura de dializa este mult ingreunata din cauza leziunilor hepatice mai vechi si mai severe, cu dezechilibre majore. Iar noi o facem la nivel de performanta, similar celui european. Pentru bolnav inseamna ca ii putem oferi intre doua si trei saptamani de supravietuire, timp in care ori recupereaza prin forte proprii - asta e valabil pentru tineri cu boli recent hepatice - ori se gaseste un donor hepatic si este transplantat", spune prof. dr. Voiculescu.

Pentru reducerea incidentei, profesorii invitati la congres din alte centre hepatologice - din SUA, Italia, Anglia - au contribuit la actualizarea ghidurilor terapeutice, in special pentru virusul B, cu potential cancerigen deosebit de ridicat. Acesta va fi abordat terapeutic dupa o metodologie recenta cu un interferon nou, care are o performanta mai buna comparativ cu interferonul clasic.

ALCOOLUL SI MEDICAMENTELE

In tara noastra, dupa infectiile virusale B si C, pe locul doi se plaseaza hepatopatiile alcoolice.

Ele nu au o prevalenta mai mare comparativ cu cea inregistrata in alte tari, poate chiar mai mica. Apoi se situeaza hepatopatiile de medicamente, destul de frecvente din cauza indisciplinei populatiei. Din proprie initiativa sau la sfatul unui vecin binevoitor, unii se autotrateaza, expunandu-si ficatul unor boli severe.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă