x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Vin Sărbătorile. Cum faci să nu te îngraşi

Vin Sărbătorile. Cum faci să nu te îngraşi

de Paul Bardasu    |    07 Dec 2023   •   06:00
Vin Sărbătorile. Cum faci să nu te îngraşi

Intrăm în cea mai „minunată perioadă a anului” - sezonul sărbătorilor, care, printre altele pare să înceapă din ce în ce mai devreme, pe măsură ce trec anii. Vin mesele festive, delicioase și mai numeroase decât în alte perioade ale anului. Zilele de sărbătoare încurajează supraalimentarea, comportamentul sedentar și consumul de alimente bogate în calorii. Cum facem față avalanșei de calorii?

Împreună cu stresul care poate să apară în perioada de sărbători și cu alimentele bogate în calorii, devine foarte dificil să nu mănânci mai mult decât ai nevoie. Apoi, după revenirea în ianuarie la rutina obișnuită, începi să te simți rău și vinovat pentru kilogramele în plus. „Mâncarea nu este doar energie și nutrienți. Este și o parte importantă din cultura sărbătorilor noastre și contribuie la bunăstarea socială, familială și emoțională. Nu este întotdeauna vorba doar despre nevoia de a mânca. Pentru unii oameni, doar a fi cu familia în timpul sărbătorilor este suficient pentru a-i determina să mănânce în exces”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuțu.

Tradițiile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă. Așa cum orice zi de naștere vine cu un tort, Paștele - cu carnea de miel, la români, Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci. Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil să treacă sărbătorile de iarnă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte.

Cum mănânci cu măsură

 

Mesele de sărbători reunesc oamenii, îmbunătățesc starea de spirit și pot avea multe alte efecte pozitive, dar numai dacă respectăm măsura potrivită atunci când mâncăm. Și deoarece acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să reziști tentației de a mânca în exces de sărbători.

• Nu sări peste mese - săritul peste mese poate părea o modalitate bună de a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi, dar este foarte probabil să ajungi să mănânci mai mult. Încearcă, pe cât posibil, să îți păstrezi programul obișnuit de masă, chiar dacă programul activităților este diferit în perioada sărbătorilor.

• Urmărește porțiile - am fost crescuți în ideea „mănâncă tot din farfurie”. Dacă însă ți-ai propus să nu te îngrași în perioada sărbătorilor, străduiește-te să mănânci doar jumătate din ceea ce ai în farfurie ori fă-ți porțiile mai mici sau, și mai simplu, folosește niște farfurii mai mici.

• Mănâncă încet - ești unul dintre acei oameni care își umplu farfuriile cu atâtea bunătăți și le mănâncă de parcă ar fi un concurs? Este bine să știi că poate dura între 15 și 20 de minute până creierul tău transmite stomacului semnalul că ești plin și că trebuie să încetezi să mănânci. Și dacă nu ești atent, în această perioadă poți ajunge foarte ușor să mănânci peste măsură.

• Fă mișcare! Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea ta fizică, ci și pentru sănătatea ta mentală! Chiar și un antrenament scurt poate stimula organismul să producă endorfine - hormonii care îți dau o stare de bine. Asta te va ajuta și să stai departe de mâncatul în exces.

„Este important și să nu pui foarte multă presiune pe tine. Bucură-te de sărbători, în timp ce îți pui și limite serioase. Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor ziua de Crăciun și ziua de Revelion. Dar nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare”, ne sfătuiește psihoterapeutul Angela Nuțu.

 

Alte trucuri care merg de minune

1. Nu te așeza niciodată flămând la mesele festive! Foamea și pofta sunt cei mai mari dușmani ai siluetei.

2. Nu ciuguli de pe masă! Asta te poate păcăli cu privire la cantitatea pe care o mănânci.

3. Mănâncă fără să te simți vinovat/ă pentru ceea ce ți-ai pus în farfurie, dar nu o reumple. Evită pâinea și foitajele și alege să combini alimentele mai grele cu legume.

4. Nu mai mânca după ce te-ai săturat, chiar dacă ești îmbiat de toți. 

5. Dormi suficient. Persoanele obosite au tendința de a fi mai înfometate și de a consuma astfel mai multe calorii la o masă, plus că au un metabolism încetinit. 

6. Alege un mic dejun sănătos! Studiile confirmă faptul că oamenii care mănâncă micul dejun ajung să consume mai puține calorii de la alte mese, pe parcursul zilei.

7. Mănâncă o supă sau o salată înainte de masa festivă de Sărbători. Aceste alimente îți pot reduce apetitul, astfel încât la masa festivă să nu fii tentat să consumi mâncare în exces.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sarbatori mese festive alimente calorii