x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sistemul imunitar: ce rol joacă celulele natural killer

Sistemul imunitar: ce rol joacă celulele natural killer

de Florian Saiu    |    03 Iul 2024   •   06:00
Sistemul imunitar: ce rol joacă celulele natural killer

De departe cel mai cunoscut dintre cele cinci sisteme de apărare ale organismului este sistemul imunitar. El ne protejează împotriva invadatorilor externi, precum bacteriile și virusurile care se află în mediu. De asemenea, ne protejează de invadatori precum celulele canceroase. Dar să aprofundăm subiectul.

„Imunitatea sănătoasă respinge boala indiferent de sursa ei. 70% din sistemul imunitar se află în intestine, unde comunică cu microbiomul intestinal. O parte a sistemului imunitar se află în grăsime. Ca și restul mecanismelor de apărare ale organismului, sistemul imunitar este puternic influențat de alimentele pe care le consumăm. Sistemul imunitar are două părți componente principale: sistemul înnăscut și sistemul adaptiv.”, preciza Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Imunitatea adaptivă (cea „deșteaptă”)

În profunzime: „Imunitatea înnăscută acționează rapid și reacționează la fel de fiecare dată, ca un instrument bont. Această parte a sistemului imunitar cauzează inflamații, o reacție necesară și de scurtă durată atunci când apără organismul împotriva invadatorilor. A doua parte, imunitatea adaptivă, este mai deșteaptă, dar acționează mai lent. Este antrenată să recunoască dușmanii și apoi să dezvolte reacții sofisticate pentru a aborda fiecare amenințare în parte. În acest caz, celulele T și celulele natural killer (denumite și limfocite granulare mari) colaborează pentru a înfrunta invadatorii, iar celulele B imunitare învață să producă anticorpi.”

O armată de supersoldați

Mai departe: „Imunitatea adaptivă este activată în interiorul corpului drept reacție la infecții virale, un vaccin sau o înțepătură de albină sau când sistemul imunitar este antrenat de tratamente anticanceroase, cunoscute sub denumirea de imunoterapie, pentru a identifica și distruge celulele canceroase. Împreună, elementele acestor două părți ale sistemului imunitar funcționează ca o armată de supersoldați, fiecare cu propriile arme speciale și tactici de detectare, distrugere și eliminare a invadatorilor din fortăreața corpului. Un sistem imunitar sănătos poate distinge între forțele prietenoase (celulele sănătoase) și inamici (orice altceva). El va ignora celulele normale, dar va identifica imediat o amenințare precum o celulă canceroasă. Inamicii sunt distruși rapid înainte de a se putea stabiliza și a deveni periculoși.”

Deficiența imunitară

„Tipurile microscopice de cancer care se formează deseori în organism - a completat Dr. William W. Li - nu cauzează boala de obicei, întrucât sunt eliminate înainte de a se transforma într-o tumoare observabilă. Totuși, persoanele cu un sistem imunitar scăzut sunt mult mai predispuse să dezvolte tipuri periculoase de cancer deoarece aceste celule canceroase microscopice rămân nedetectate și sunt capabile să se dezvolte și să producă daune.” Și o comparație mai aparte: „Mecanismele de apărare imunitare funcționează precum controlul volumului la radioul mașinii. Dacă volumul este prea scăzut, nu vei auzi nimic. Aceasta este deficiența imunitară. Dacă volumul este prea tare, zgomotul devine intolerabil. Aceasta se produce în cazul bolilor precum astm, alergii alimentare grave și chiar rinita alergică.”

Focul mocnit al inflamației

Tot aici: „Controlul volumului în ceea ce privește inflamația este deosebit de important pentru sănătate. Un scurt episod inflamator este crucial pentru combaterea infecțiilor, dar el trebuie să fie întrerupt atunci când bătălia este câștigată. Dacă inflamația persistă și devine cronică, ea poate afecta organele. Cancerul, bolile cardiace, demența, diabetul, bolile autoimune și obezitatea sunt doar câteva boli care sunt legate de focul mocnit al inflamației cronice. Și ține minte: inflamația cronică este cauzată de grăsimea corporală în exces.”

Despre celulele macrofage

Mai precis? „Iată cum stau lucrurile: țesutul adipos normal conține celule imunitare care sunt o parte esențială a reacției la boli. Aproximativ 5% dintre toate celulele din grăsime sunt celule imunitare, denumite macrofage. Ele ajută la menținerea unei aprovizionări adecvate cu sânge a grăsimii și mai au și rolul de a elimina celulele adipoase moarte. Totuși, dacă grăsimea depășește o dimensiune nesănătoasă, se acumulează prea multe macrofage, ceea ce declanșează inflamația.”

 

70% din sistemul imunitar se află în intestine, unde comunică cu microbiomul intestinal

 

„Tipurile microscopice de cancer care se formează deseori în organism nu cauzează boala de obicei, întrucât sunt eliminate înainte de a se transforma într-o tumoare observabilă.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×