x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă N-ai dormit destul? Vei înjura mai mult. Explicația specialiștilor

N-ai dormit destul? Vei înjura mai mult. Explicația specialiștilor

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   00:20
N-ai dormit destul? Vei înjura mai mult. Explicația specialiștilor

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei.

Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că cei care dormeau prost aveau tendința de a folosi mai mult autoironia și de a înjura mai des, scrie PsyPost.

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziția individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci și tendința de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare.

Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în ceea ce privește utilizarea și aprecierea umorului și folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor și identificând diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura, care influențează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înșiși.

"În studiul de față, m-a interesat dacă utilizarea înjurăturilor poate fi legată de procesele biologice (de exemplu, nivelul de oboseală) care operează sub nivelul conștiinței.”

Sudiul s-a bazat, însă, pe o raportare, ceea ce poate duce la anumite erori.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: somn insuficient injuraturi limbaj vulgar