Doar 5% dintre oameni se spală corect pe mâini după ce au mers la toaletă, marea majoritate preferând să ude, în loc să spele mâinile, lucru ce nu îndepărtează microbii care provoacă boli infecţioase.
Aceste rezultate au fost dezvăluite de cercetătorii Universităţii din Michigan, care au observat comportamentul a 3.749 de persoane în diferite toalete publice.
Mai mult, 33% dintre persoanele observate nu folosesc deloc săpun, iar 10% nu se spală deloc pe mâini. În special bărabţii sunt cei care nu ştiu să se spele corect.
Spălatul pe mâini rămâne cea mai eficientă metodă de a reduce răspândirea bolilor infecţioase. Procedura corectă presupune spălatul viguros al mâinilor cu săpun şi apă timp de 15 - 20 de secunde. Studiul a arătat, însă, că majoritatea persoanelor îşi spală mâinile mai puţin de 6 secunde.
Concluziile studiului arată că:
* 15% dintre bărbaţi nu se spală deloc pe mâini, comparativ cu 7% dintre femei;
* Când se spală pe mâini, doar 50% dintre bărbaţi folosesc săpun, comparativ cu 78% dintre femei;
* Oamenii renunţă mai uşor la spălatul pe mâini dacă chiuveta este murdară;
* Oamenii sunt mai predispuşi să se spele pe mâini în timpul dimineţii. Spre seară, când oamenii se simt mai relaxaţi, spălatul pe mâini nu mai pare o prioritate;
* Oamenii sunt mai predispuşi să se spele pe mâini dacă în toaletă există un semn care îi îndeamnă la această activitate.