x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 afecțiuni osteoarticulare comune odată cu înaintarea în vârstă

5 afecțiuni osteoarticulare comune odată cu înaintarea în vârstă

17 Aug 2023   •   13:56
5 afecțiuni osteoarticulare comune odată cu înaintarea în vârstă
Sursa foto: Shutterstock

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru trece printr-o serie de schimbări care ne pot afecta mobilitatea și, drept consecință, calitatea vieții. Cu siguranță, fiecare persoană are un proces de îmbătrânire diferit și poate prezenta una sau mai multe afecțiuni asociate vârstei înaintate.

Unele dintre cele mai comune afecțiuni asociate procesului de îmbătrânire sunt cele ale sistemului osteoarticular. Printre cele mai frecvente dintre acestea se numără boli asociate cu dureri articulare (precum artroza, osteoporoza sau osteoartrita), modificări structurale precum dezvoltarea osteofitelor și, nu în ultimul rând, boli inflamatorii, autoimune de tip poliartrita reumatoidă. Atât cele menționate, cât și alte posibile patologii ale sistemului osteoarticular trebuie întotdeauna identificate și comunicate medicului de familie sau medicului ortoped sau reumatolog. Între timp, iată câteva detalii importante de știut despre următoarele cinci afecțiuni:

1.Osteofitoza

Osteofitoza reprezintă formarea unor excrescențe osoase (ce poartă numele de osteofite) la nivelul articulațiilor. Acestea se dezvoltă cel mai frecvent pe fondul artrozei, ca răspuns la inflamația cronică a cartilajului articular. În unele cazuri, osteofitele sunt de dimensiuni mici și nu afectează semnificativ funcția articulară. Însă, atunci când dimensiunile și poziționarea lor capătă importanță, osteofitele pot limita mișcarea și provoacă dureri semnificative în zona afectată.

 

Cu toate că nu pot fi vindecate complet, osteofitele pot fi controlate prin medicație antiinflamatoare și, de asemenea, prin adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos (alimentație corespunzătoare, exerciții fizice adaptate posibilităților personale și somn odihnitor).

2.Artroza

Artroza constituie topul clasamentului atunci când vine vorba de durerile articulare la persoanele în vârstă. Aceasta presupune pierderea treptată a cartilajului ce protejează suprafețele osoase implicate în structura și funcția articulațiilor.

 

Odată cu vârsta, cartilajul articular se subțiază, se fragmentează și se degradează, cauzând o pierdere substanțială de țesut moale și o creștere a contactului dintre două suprafețe osoase neprotejate. Acest lucru, în timp, conduce la apariția durerilor cronice de tip articular și, totodată, la reducerea mobilității.

 

Artroza afectează preponderent articulațiile șoldului, genunchilor sau coloanei vertebrale, dar poate afecta și extremitățile (articulațiile degetelor). Din nefericire, nu există un tratament curativ, întrucât este o boală degenerativă, progresivă. Totuși, simptomele neplăcute pot fi ameliorate cu antiinflamatoare și analgezice, iar evoluția bolii poate fi încetinită prin kinetoterapie sau chiar protezare articulară (tratament chirurgical).

3.Osteoporoza

Osteoporoza este o boală caracterizată prin pierderea de țesut osos, fenomen ce transformă oasele în structuri fragile și predispuse la fracturi. Este cauzată de scăderea densității minerale osoase, frecventă în special la femeile aflate la menopauză (din cauza scăderii abrupte a hormonilor estrogeni). Ca urmare a instalării osteoporozei, chiar și traume minore pot produce fracturi de șold, col femural, braț sau coloană vertebrală.

 

Pentru a preveni apariția osteoporozei, se recomandă efectuarea osteodensitometriei la persoanele predispuse, precum și un aport adecvat de calciu și vitamina D. În formele deja instalate, severe, poate fi necesar tratament medicamentos pentru inhibarea resorbției osoase.

4.Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin prezența unei inflamații cronice la nivelul membranelor sinoviale (componente cheie ale articulațiilor). În timp, netratată, aceasta conduce la durere severă și la deformarea articulațiilor implicate în procesul inflamator.

 

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, iar factorii genetici joacă, la rândul lor, un rol important în riscul personal de a dezvolta această afecțiune. Tratamentul curent ajută la încetinirea evoluției bolii și la reducerea simptomatologiei și include medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare, precum și fizioterapie.

5.Spondiloza

Spondiloza vertebrală este o afecțiune ce se recunoaște prin modificările de tip degenerativ care survin la nivelul discurilor intervertebrale și articulațiilor coloanei. Aceasta poate provoca dureri cronice, reducerea flexibilității coloanei și, în unele cazuri, chiar compresii nervoase.

 

Pentru ameliorarea simptomelor se folosesc tratamente medicamentoase tip antiinflamatoare nesteroidiene și se recomandă repausul ori de câte ori este posibil/necesar, fizioterapie, kinetoterapie sau, în cazurile severe, intervenții chirurgicale de corectare a defectului structural.

 

Prin urmare, există mai multe afecțiuni osteoarticulare ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a le putea preveni sau pentru a le încetini progresia, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea consultațiilor periodice cu medicul de familie.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

×