x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 semne ale deshidratării

5 semne ale deshidratării

06 Apr 2016   •   17:00
5 semne ale deshidratării

Corpul uman este alcătuit preponderent din apă, iar pentru ca acesta să funcționeze bine trebuie să ne hidratăm corespunzător.

Setea nu este unicul semnal care sugerează că este timpul să bem apă. Potrivit healthylifetricks.com, următoarele cinci simptome ar trebui să ne atragă atenția asupra faptului că suntem deshidratați:

 

Piele uscată și riduri vizibile

Multe persoane, în special femeile, sunt dispuse să cheltuiască sume considerabile pe creme și loțiuni hidratante care să le mențină pielea fermă și catifelată, dar și pe tratamente și serumuri care să le scape de linii fine și riduri de expresie.

Totuși, cel mai adesea, aceste probleme estetice sunt cauzate de lipsa apei în organism. Dr Diana Howard, specialistă în dermatologie, susține că deshidratarea provoacă iritații, inflamații și mâncărimi la nivelul pielii. În cazuri severe, epiderma se descuamează, apar crăpături și sângerări. Cea mai bună soluție pentru a combate această problemă ar fi să consumăm mai multă apă.

 

Foame continuă și kilograme în plus

Organismul este inteligent și știe cum să se protejeze. Cu toate acestea, se confruntă cu o problemă, confundând foamea cu setea. Hipotalamusul, regiunea creierului responsabilă pentru reglarea senzațiilor de foame și sete, se „înșală”, făcându-ne să simțim foame atunci când nu suntem hidratați corespunzător. Sfatul medicilor este ca întâi, înainte de a ne grăbi să luăm o gustare, să bem un pahar cu apă și să așteptăm aproximativ 15 minute. În cazul în care foamea nu dispare, cu siguranță este timpul să mâncăm.

 

Constipație

Una dintre cele mai comune cauze ale constipației este deshidratarea. Persoanele care nu beau suficientă apă se confruntă cu această problemă. În afară de a bea 2-3 litri de apă pe zi, este esențial să consumați fructe și legume proaspete și să măriți cantitatea de fibre ingerate.

 

Dureri de cap

Când nu beți suficientă apă, corpul va încerca să păstreze și să reabsoarbă apa din țesuturi pentru a compensa lipsa de fluide. Astfel, durerile de cap constituie un semn al deshidratării zonei respective. În plus, în absența apei, volumul de sânge scade, iar cantitatea de oxigen transportată către creier este redusă.

 

Oboseală

Un studiu recent a demonstrat că deshidratarea cauzează oboseală, letargie și o senzație de extenuare continuă. Creierul este afectat de lipsa apei, primind mai puțin oxigen decât ar avea nevoie.

×