x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

07 Dec 2016   •   20:20
7 afecțiuni ale coloanei care sunt agravate de frig

Când e vorba de probleme ale coloanei vertebrale, nu lăsați nimic la voia întâmplării, mai ales când temperaturile exterioare scad! Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta înseamnă că spatele trebuie protejat de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau prin purtarea de dispozitive medicale.

 

1. SPONDILOZA

“Chiar dacă nu este un diag­nostic în sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei, spondiloza înseamnă durere și modificări degenerative ale coloanei vertebrale și afectează unul din trei români care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare”, susține dr. Mihaela Parnia.

Clinic, spondiloza se mani­festă prin dureri localizate și dureri radiculare. Pe lângă acestea, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilității coloanei vertebrale, amorțeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultăți la mers sau reflexe anormale.

2. HERNIA DE DISC

Potrivit specialistului celei mai mari clinici pentru tratarea durerilor de spate fără operație, hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale, fiind o patologie în care o porțiune din masa gelati­noasă se deplasează din loja intervertebrală “bombând” discul sau penetrează și chiar rupe învelișul exterior (nucleul fibros) al discului.

Discul intervertebral poate hernia în timpul unei mișcări bruște, greșite, efortului fizic cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitrauma­tisme, expunerea la frig și curent, ortostatismul îndelungat, șocuri, stres sau efort fizic deosebit. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoțită de dureri mari și de imposibilitate funcțională.

3. CIFOZA

Cifoza reprezintă o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital. Aceasta se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, compensată printr-o hiperlordoză cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei.

”Simptomatologia este diversă și constă în durere ușoară sau severă, rigiditate și tensiune musculară, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației, modificări ale poziției umerilor sau senzație de oboseală”, explică dr. Mihaela Parnia.

4. SCOLIOZA

Scolioza este o deviere late­rală în plan frontal, în formă de “s” mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Aceasta se caracterizează prin faptul că deviația laterală a coloanei este complet reductibilă clinic și radiologic în poziția culcat.

Conform specialistului, simp­tomele scoliozei: variază de la coloană, umeri sau bazin asime­trice, până la coaste și scapulă proeminente pe o parte a corpului și chiar probleme respi­ratorii, în cazul scoliozelor severe.

5. LUMBAGO

Lumbago este acea afecțiune extrem de dureroasă în care, sub acțiunea diverșilor factori, nucleul pulpos rupe inelul fibros și irită ligamentul posterior aco­perit de terminațiuni nervoase ultrasensibile. De asemenea, faza de lumbago poate fi dată și de o alterare a articulațiilor vertebrale posterioare (artroză) sau chiar de o atitudine vicioasă a coloanei lombosacrale.

”Durerea este violentă și e însoțită de o contracție puternică a mușchilor vertebrali, urmată de o poziție antalgică a corpului, cu trunchiul aplecat ușor înainte și într-o parte, precum și de senzație de înțepenire”, a spus dr. Parnia.

6. LOMBOSCIATICA

Lombosciatica reprezintă durerea lombară cu debut brutal, cu limitarea severă a mișcării și afectarea sensibilității în derma­tomul corespunzător rădăcinii afectate, cu sau fără deficit motor. Afecțiunea debutează, în timpul efortului sau la câteva ore după efort și iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. E agravată de efortul fizic, de mișcare, de tuse, strănut și chiar de defecație și este ameli­orată de repaus. Poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat.

7. DISCOPATIA

Discopatia este tot un termen cu caracter general ce definește afecțiunile discurilor interverte­brale indiferent de cauza aces­tora, însă ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degene­rativă.

Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei verte­brale, însoțite sau nu de senzație de presiune.

 

Proceduri utilizate în tratamente

În cadrul clinicii sunt utilizate pentru tratamentul fără operație al durerilor de spate, mai multe proce­duri noninvazive sau minim invazive. Printre acestea se află: decompresia vertebrală sau elongația, mobilizarea vertebrală, fizioterapia, masajul tera­peutic, terapia ShockWave, kineto­terapia, terapia cu ajutorul sistemului David, diferite tipuri de artromoturi pentru recuperarea articulațiilor și injectarea de plasmă (PRP sau Platelet Rich Plasma), care favorizează vinde­carea țesuturilor cu ajutorul resurselor interne ale fiecărui organism.

×