x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Acneea: 5 cauze neașteptate

Acneea: 5 cauze neașteptate

07 Apr 2016   •   14:46
Acneea: 5 cauze neașteptate
Sursa foto: Karolina Grabowska STAFFAGE

Acneea este o problemă specifică adolescenței, am crede. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Harvard Medical School, 35% dintre femeile de peste 30 de ani, 26% din cele peste 40 și 15% dintre cele peste 50 de ani încearcă să scape de coșuri.

„Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că avem o dietă din ce în ce mai nesănătoasă, ne stresăm mult, trăim într-un mediu poluat și nici nu ne odihnim corespunzător”, explică unul din specialiștii implicați în cercetare.

 

Potrivit Prevention.com, cele mai comune 5 cauze ale acneei sunt:

Utilizarea unei game prea variate de produse pentru ten

Rafturile magazinelor și ale farmaciilor sunt foarte ofertante când vine vorba de produse de îngrijire pentru ten: creme, uleiuri, serumuri, loțiuni, ape parfumate. Dar achiziționarea și aplicarea tuturor cosmeticelor ar putea să fie o idee proastă dacă avem un anumit tip de piele. „Dacă utilizați prea multe dintre acestea, porii sunt blocați și astfel vă apar coșuri și puncte negre”, explică Seth L. Matarasso, profesor doctor în dermatologie. Dacă aveți ten gras sau mixt, trebuie să renunțați la cosmeticele pe bază de ulei, atât pentru față, păr și corp.

 

Telefonul mobil

Obsesia pentru Facebook, Twitter, Snapchat și pentru toate celelalte platforme de socializare are un efect negativ asupra pielii din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aceste distracții digitale stimulează secreția de cortizol, hormonul stresului, asociat cu inflamația, implicit cu acneea. Apoi, este o altă problemă: avem telefonul lipit de mâini și de față non-stop. „Oamenii au impresia că e din cauza bacteriilor de pe telefon, dar în realitate, contactul propriu-zis este dăunător”, fiind stimulate glandele sebacee.

 

Produsul de curățare utilizat

Demachiantele sau gelurile de curățare aspre cu pH alcalin conțin săpun și distrug bariera naturală a pielii. Astfel, pot cauza inflamație și iritații, ducând în timp la înrăutățirea condiției pielii, în loc să usuce acneea. Pentru a scăpa de aceste neplăceri, utilizați un produs delicat, fără săpun, eventual sub formă de spumă.

 

Pudrele proteice

În ultima perioadă, mai mult ca niciodată, pudra proteică este un aliment popular, iar specialiștii în fitness și nutriție ne sugerează să o folosim ca ingredient în smoothie-uri, ovăz, clătite și chiar în cafea. Majoritatea pudrelor proteice sunt din zer sau caseină și, potrivit ultimelor cercetări, proteinele din lactate cauzează acnee. Cu aceleași probleme ne putem confrunta și când bem lapte, mâncăm înghețată sau punem iaurt în smoothie-uri.

 

Sucurile de fructe proaspete

Ce ar putea fi nociv într-un pahar de suc de fructe și legume proaspăt stoarse? Zahărul natural concentrat rămas în urma eliminării fibrelor mărește nivelul zahărului din sânge, al insulinei, stimulând secreția de sebuum și potențând apariția coșurilor. Dacă vreți să consumați un suc verde sănătos, asigurați-vă că e cât mai „verde”: adăugați un singur fruct și cât mai multe legume și frunze verzi.

×