x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alcoolul cu medicamente au dus-o pe frumoasa actriţă Heather Locklear direct la spital

Alcoolul cu medicamente au dus-o pe frumoasa actriţă Heather Locklear direct la spital

de Dr Dana Tinică    |    22 Ian 2012   •   21:00
Alcoolul cu medicamente au dus-o pe frumoasa actriţă Heather Locklear  direct la spital

Agentiile de stiri au anuntat ca frumoasa actrita americana Heather Locklear a fost internata de urgenta in spital in urma unui apel facut de membrii familiei sale, ingrijorati de faptul ca vedeta consumase o cantitate mare de alcool impreuna cu medicamentele ce ii erau prescrise. Chiar daca s-au facut doar speculatii referitor la natura acestor medicamente si chiar daca starea actritei este acum din fericire buna, acest lucru atrage inca o data atentia asupra unei probleme larg raspandite: asocierea alcoolului cu medicamentele si efectele nefaste pe care le poate avea aceasta asociere asupra starii de sanatate.

Nu este o problema neglijabila. Mai mult decat atat, pare inevitabila! Statisticile americane arata, de exemplu, ca doua treimi dintre adulti consuma alcool cel putin ocazional si jumatate dintre acestia in mod regulat, 10 % dintre ei zilnic, in conditiile in care anual sunt prescrise 3,8 miliarde de medicamente. Intr-adevar exista un numar din ce in ce mai mare de persoane care primesc tratamente medicale in mod curent, pentru afectiuni de la cele mai simple la cele mai severe: tulburari de somn, depresii, boli cardiovasculare, diabet zaharat, artrita, hipercolesterolemie etc. Si asta daca ne referim doar la medicamentele care necesita o prescriptie medicala, caci altfel exista un numar mare de medicamente care se vand liber in farmacii, care sunt considerate (eronat!) lipsite de posibile reactii adverse, dar care asociate cu alcoolul pot determina reactii grave, cu efect imediat sau in timp. Persoanele peste 60 de ani sunt in mod special expuse acestui fenomen, pe de-o parte din cauza declinului functional specific inaintarii in varsta si, pe de alta parte, pentru ca iau mai multe medicamente decat restul populatiei.

Femeile sunt supuse unui grad mai mare de risc, indiferent de varsta, fiind mai susceptibile unei afectari organice, in special hepatice. Ce este de facut in acest caz? Fireste nu este o problema noua. Exista chiar pacienti "constiinciosi' care, stiind ca vor consuma alcool, opresc administrarea medicamentelor pentru o perioada, in ciuda faptului ca sufera de afectiuni cronice, care impun un tratament permanent. Conduita lor este la fel de periculoasa ca a celor care asociaza alcoolul cu medicamentele. Fireste cea mai corecta atitudine ar fi renuntarea la alcool, macar pe durata desfasurarii tratamentului, mai ales in cazul celor care trebuie sa ia mai multe medicamente. Daca insa acest lucru nu este posibil trebuie ca pacientul sa studieze atent prospectul medicamentului (desi efectele acestei asocieri nu sunt certificate in cazul tuturor medicamentelor folosite, astfel incat un risc exista oricum) si sa discute deschis cu medicul sau in legatura cu aceasta problema si modificarile care ar trebui, eventual, facute pe plan terapeutic. Mai mult, chiar unele vitamine, suplimente sau plante medicinale pot avea efecte adverse daca sunt asociate cu alcoolul, astfel incat nu ar trebui folosite fara o discutie prealabila cu medicul de familie.

Interactiunea dintre alcool si medicamente se poate realiza in mai multe feluri. De exemplu, alcoolul poate modifica concentratia medicamentului in sange, accelerand sau, dimpotriva, incetinind metabolizarea si eliminarea acestuia. Alteori, intensifica efectul medicamentului respectiv, mai ales la nivelul sistemului nervos. De exemplu, alcoolul sporeste efectul sedativ al antidepresivelor, hipnoticelor, sedativelor, antihistaminicelor (mai ales cele de prima generatie). In alte cazuri, enzime activate de consumul cronic de alcool transforma medicamentele in compusi toxici care pot afecta organele interne.

Ca lucrurile sa fie si mai complicate, unele medicamente influenteaza la randul lor metabolismul alcoolului si cresc riscul efectelor sale adverse. Problemele pot varia de la greata, varsaturi, dureri de cap, ameteala, somnolenta, lesin, pana la hipotensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, dificultati respiratorii, hemoragii interne, insuficienta hepatica. Exista o lista lunga (si mereu reinnoita) de medicamente a caror actiune interfera cu cea a alcoolului: unele antibiotice (inclusiv unele folosite in tratamentul tuberculozei pulmonare), antihistaminice (folosite in tratarea alergiilor), hipoglicemiante (utilizate in tratamentul diabetului de tip II), medicamente indicate in tratarea bolilor cardiace si hipertensiunii arteriale, anticolesterolemiante, sedative, hipnotice, antidepresive, anticonvulsivante (folosite in tratamentul epilepsiei), relaxante musculare, antiagregante plachetare si anticoagulante (care previn producerea trombozelor), antiinflamatoare nesteroidiene (asocierea cu paracetamolul poate da o grava afectare hepatica, pana la insuficienta hepatica, iar aspirina si alte antiinflamatoare cresc riscul hemoragiilor digestive), medicamente folosite in tratarea tusei, medicamente recomandate in tratarea ulcerului gastric sau refluxului gastroesofagian, anestezice etc.

×