Sambata, 1 octombrie, intre orele 09.00 [i 18.00, la Sediul Otopeni al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie 'Ana Aslan', persoanele varstnice din Bucuresti vor putea beneficia gratuit de testari pentru determinarea glicemiei, colesterolului, tensiunii arteriale si a riscului de a dezvolta osteoporoza.
Numarul de locuri la eveniment este limitat, de aceea participarea se va face doar pe baza de programare telefonica la numarul 0736.077.077, in perioada 26-30 septembrie. Testarile se vor realiza sambata, 1 octombrie, in intervalul orar 09.00-18.00, la Sediul Otopeni al Institutului. Deoarece numarul de locuri este limitat, persoanele care doresc sa participe trebuie sa sune in perioada 26-30 septembrie la numarul 0736.077.077 pentru a se programa. Participarea fiecarei persoane va fi posibila numai pe baza programarii telefonice anterioare. Rezultatele testelor si recomandarile medicale vor fi comunicate atat in cadrul evenimentului, cat si printr-o evaluare scrisa detaliata si trimisa ulterior participantilor prin posta. Persoanele cu risc vor fi directionate catre medici specialisti. Transportul catre si de la locatie este asigurat de catre organizatori cu ajutorul autocarelor care vor pleca din Piata Charles de Gaulle, sambata, 1 octombrie, incepand cu ora 08.30. Ora si locul imbarcarii vor fi comunicate fiecarui participant in momentul realizarii programarii telefonice.
'Tinand cont ca varsta nu este un element modificabil, avem responsabilitatea foarte importanta de a preveni si amana aparitia acestor afectiuni si a complicatiilor lor prin derularea de programe practice de educatie si preventie pentru pacienti', recomanda directorul medical al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie 'Ana Aslan', conf. dr. Gabriel Prada.
In Romania, ponderea persoanelor cu varste peste 60 de ani se va dubla in urmatorii 40 de ani, ajungand sa reprezinte 40% din populatia tarii. Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, pana in anul 2050, numarul persoanelor din aceasta categorie de varsta va ajunge la 2 miliarde, la nivel global. Ultimele rapoarte OMS arata ca, in prezent, sunt 605 milioane de persoane cu varste peste 60 de ani, reprezentand peste 10% din populatia globului.