x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apneea - cauze, efecte, remedii

Apneea - cauze, efecte, remedii

de Florian Saiu     |    10 Iul 2024   •   06:00
Apneea - cauze, efecte, remedii

Inspirația este începutul respirației. Aerul trebuie să își facă drum spre plămâni, iar grăsimea poate fi un obstacol. Grăsimea excesivă poate îngusta căile respiratorii. Și mai rău de atât, ea le poate inflama.

Studiile pe autopsiile persoanelor obeze au arătat că, pe măsură ce masa corporală crește, mai multă grăsime se acumulează în jurul căilor respiratorii și gradul inflamației de la nivelul acestora crește. Grăsimea se mai poate acumula și în spatele gâtului, într-­o zonă denumită faringe, unde căile aeriene superioare încep să coboare spre plămâni. Atunci când adormi, mușchii gâtului se relaxează și grăsimea din faringe devine mai moale. Aceasta poate bloca parțial căile respiratorii, determinând țesuturile să vibreze atunci când inspiri, producând un sforăit puternic. Din când în când, grăsimea poate bloca total căile respiratorii, cauzând efectiv sufocare!

Dureri de cap, epuizare, iritabilitate

Pe măsură ce nivelul de oxigen din sânge scade, te trezești brusc, speriat. Și acest lucru se repetă de nenumărate ori, toată noaptea. Aceasta se numește apnee, o problemă de sănătate gravă care afectează peste 100 de milioane de oameni din toată lumea. „Apneea are drept rezultat dureri de cap, epuizare peste zi, iritabilitate și dificultăți de învățare. Motivul? Pentru că nu te odihnești niciodată bine. Apneea nu dă doar o stare de amețeală peste zi; ea crește și riscul apariției diabetului, al unui infarct ce poate conduce la insuficiență cardiacă sau al unui atac vascular cerebral.”, evidenția Dr. William W. Li în volumul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Mușchiul gras

Dar să facem loc explicațiilor științifice: „Un factor surprinzător care contribuie la manifestarea apneei este grăsimea de la nivelul limbii, un tip de grăsime viscerală. Da, și limba se poate îngrășa. Studiile pe autopsii efectuate de Biroul Examinatorului Medical din Districtul San Diego au măsurat cantitatea de grăsime din limba a 121 de indivizi cu vârste și constituții diferite, care au decedat din cauze naturale sau în accidente. O limbă medie de adult cântărește 99 g la bărbați, aproximativ cât un săpun, și un pic mai puțin la femei. Întreaga limbă este alcătuită din mușchi care pot realiza acțiuni acrobatice, mai ales vârful limbii, și conține mai multă grăsime decât orice alți mușchi din organism.”

Depozitele din spatele limbii

Tot aici: „Vârful și partea frontală sunt 11% grăsime. Treimea din spate a limbii - partea care vă ajută să înghițiți mâncarea - este 30% grăsime. Grăsimea de aici este răspândită în mușchiul limbii precum grăsimea într-­o bucată de antricot bun de pus pe grătar. Compară-­l cu mușchiul cefei sau al coapsei, fiecare dintre ele având doar 3% grăsime. În acest studiu, cu cât era mai mare masa corporală, cu atât era mai crescută cantitatea de grăsime din limbă. Atunci când grăsimea se acumulează în partea din spate a limbii, ea poate cauza probleme de respirație în timpul somnului.”

Risc de infarct miocardic

Mai mult: „Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Pennsylvania a analizat 121 de persoane și a descoperit că acelea care sufereau de apnee aveau cu 140% mai multă grăsime în limbă decât cele fără dificultăți de respirație. Sforăitul sonor se producea la persoanele cu apnee deoarece nivelul de oxigen scădea periodic, ajungând la valori critice cauzate în parte și de grăsimea flască din limbă. Oboseala și neatenția sunt doar începutul problemelor cauzate de apnee. Lipsa oxigenului încurajează și tensiunea arterială ridicată, diabetul, bolile hepatice, dereglările periculoase ale frecvenței cardiace, cum ar fi fibrilațiile arteriale și chiar infarctul miocardic.”

Bătălia pentru insulină

De remarcat că și persoanele suple pot avea grăsime la nivelul limbii, care cauzează apnee. Până la 23% dintre persoanele suple tinere cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au prezentat apnee minoră în cadrul unui studiu clinic recent. Pe lângă oboseală, subiecții cu apnee mai sufereau și de anormalități metabolice, inclusiv o sensibilitate la insulină mai scăzută cu 27%, astfel încât organismul lor era forțat să producă de 37% mai multă insulină decât persoanele fără apnee. Așadar, dezvoltă un mod de viață echilibrat, fără excese.

100 de milioane de oameni sunt afectați de apnee în întreaga lume

„Întreaga limbă este alcătuită din mușchi care pot realiza acțiuni acrobatice, mai ales vârful limbii, și conține mai multă grăsime decât orice alți mușchi din organism.”, Dr. William W. Li

×
Subiecte în articol: apnee in somn infarct miocardic