x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Astenia de toamnă: melancolie sau boală?

Astenia de toamnă: melancolie sau boală?

de Georgiana Ionita    |    06 Sep 2016   •   20:00
Astenia de toamnă: melancolie sau boală?

Odată cu venirea toamnei, ne confruntăm cu schimbări de regim termic, cu diferențe mai mari de temperatură între zi și noapte. Ziua se scurtează vizibil, se instalează ploile persistente și intensitatea luminii scade, punând organismul intr-o situatie de stres. O persoană din zece suferă de astenie de toamnă, afecțiunea care se ascunde în spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare și a fluctuatiilor de apetit.

Astenia se manifestă asemenea unei depresii și apare în fiecare an, primăvara sau toamna. Dacă astenia de primăvară survine pe fondul scăderii rezervei de vitamine și minerale și se manifestă printr-o lipsă de energie, toamna avem de-a face cu o schimbare bruscă a temperaturii dar și cu un aport scăzut de lumină naturală, factori ce declanșează o stare de tristețe permanentă.

“Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect, numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleași simptome, cel puțin trei sezoane la rând și dacă starea acesteia de sănătate s-a îmbunătățit în timpul lunilor de primăvară și vară”, explică doctor Nicoleta Claudia Manu.

Simptomele asteniei de toamnă pot fi asociate și de o intensitate variabilă. Printre acestea se numără:

  • depresie, apatie, tristețe;

  • anxietate;

  • schimbări bruște ale stării de spirit;

  • tulburări de somn: insomnie sau dormit foarte mult și o stare de somnolență pe tot parcursul zilei;

  • letargie: oboseală și senzația de incapacitate de a desfășura activitățile de zi cu zi;

  • fluctuații de apetit: creșterea poftei de mâncare, în special de dulciuri sau junk food;

  • probleme de ordin social: iritabilitate și dorința de a evita socializarea;

  • incapacitatea de a face față situațiilor de stres;

  • scăderea libidoului;

  • pierderea energiei și a abilității de concentrare;

  • pierderea interesului pentru muncă și pentru alte activități;

     

Oricine poate confrunta cu depresiile lunilor de toamnă, însă cele mai afectate sunt în general persoanele care trăiesc în zone în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări mari în cantitatea de lumină naturală primită pe parcursul anotimpurilor, femeile și cei care au un istoric în familie cu rude care suferă de astenie.

 

Prevenția și combaterea acestei afecțiuni include un stil de viață activ, o alimentație sănătoasă, iar în cazuri grave, se poate ajunge la tratament medicamentos.

“Este recomandat să petrecem cât mai mult timp afară, profitând cât mai mult de efectul luminii naturale, iar dacă suntem nevoiți să stăm în încăperi închise, să încercăm să căutăm spațiile orientate spre sud, astfel încât să putem beneficia de intensitatea maximă a luminii”, spune specialistul.

Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească alimentele cu un conținut ridicat de vitaminele B, C, Mg, Fe, Zn şi coenzima Q10, cum ar cerealele integrale, pătrunjelul, algele marine, piersicile, dovleceii, smochinele, ficatul şi carnea roşie, migdale, mere, avocado, nuci, orez brun, ţelină, peşte, curmale.

Este cunoscut faptul că sportul are un efect benefic asupra psihicului și este o sursă de energie, astfel că 30 de minute de exerciții fizice pe zi în aer liber, de trei ori pe săptamână pot înlătura stările de tristețe.

În cazuri grave de astenie, ca și în cazul altor forme ale depresiei, tratamentul include medicamente antidepresive și terapie cognitiv-comportamentală.

“Există și medicație care tratează persistența și accentuarea simtomelor, dar acestea se administrează doar după consultarea unui medic.

Totuși, principalul aliat în lupta cu astenia este propria noastră persoană: zâmbiți, chiar dacă afară plouă!” spune doctorul. Nicoleta Claudia Manu

×