x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului

Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului

de Giulia Anghel    |    27 Feb 2020   •   15:01
Atenție ! Utilizarea în exces a dezinfectantelor crește riscul de contactare a coronavirusului
Sursa foto: pixabay.com

În timp ce spălatul mâinilor este cel mai indicat pentru a ține departe virușii și bacteriile, experții avertizează că utilizarea utilizarea în exces a dezinfectantelor poate crește riscul de infecție, relatează mirror.uk.

Întrucât coronavirusul este prezent oficial în Regatul Unit, mulți britanici s-au grăbit să cumpere produse de dezinfectare a mâinilor, în încercarea disperată de a nu-l contacta. 

Purtătorul de cuvânt al companiei de produse chimice Kao Corporation, Kyodo News, a explicat însă că folosirea excesivă a agenților sanitari pe bază de alcool poate afecta flora bacteriană normală care acoperă pielea și o protejează de atacul agenților patogeni. 

„Bineînțeles, este necesar să vă spălați pe mâini și să folosiți produse pe bază de alcool pentru a reduce transmiterea noului virus, dar exagerarea este dăunătoare”, avertizează acesta. 

Substanțele pentru dezinfectarea mâinilor conțin de obicei alcool în proporție de 60-95%, ceea ce ajută la protejarea de viruși și bacterii. Dar alcoolul reduce uleiurile și apa din piele. 

„Pielea uscată și crăpată ar putea deveni o poartă de intrare a virușilor și bacteriilor și crește riscul ca aceștia să intre în organism prin leziunile formate", avertizează Kyodo News.

„Pentru a preveni infecția este mult mai important să vă spălați pe mâini cu o cantitate moderată de săpun timp de peste 30 de secunde, într-o manieră eficientă, decât să vă spălați pe mâini de mai multe ori pe zi. După spălarea mâinilor este important să vă asigurați că le uscați bine. Lăsarea mâinilor ude ar putea duce la dezechilibre ale pielii, astfel încât virusul este mai ușor de contactat", explică acesta.

În afară de menținerea mâinilor curate, Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Marea Britanie recomandă curățarea periodică a tuturor zonelor folosite des. Acestea includ contoare, mese, ferestre, articole de baie, toalete, telefoane, tastaturi, tablete, noptiere. De asemenea, trebuie curățate toate suprafețele care pot avea pe ele sânge sau lichide corporale.

×