x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Autoritatile nipone iau masuri pentru protejarea populatiei de emisiile radioactive

Autoritatile nipone iau masuri pentru protejarea populatiei de emisiile radioactive

12 Mar 2011   •   16:19

Autoritatile nipone iau masuri pentru protejarea populatiei de emisiile radioactive

 Emisiile radioactive de la centrala nucleara de la Fukishima nu reprezinta un pericol major, sustine Vajda Borbala, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). În funcţie de distanţa la care te afli, pericolul devine mai mic. Pobabil că cei aflaţi la 100 de kilometri ar putea fi afectaţi, dar şi ei, dacă nu vor ieşi din case, nu vor fi afectaţi", a spus preşedintele CNCAN. In privinta emisiei de cesiu in cantitati mic, Vajda Borbala a precizat ca acest element se dilueaza in atmosfera, ceea ce reduce pericolul afectarii populatiei sau mediului.

Agentia Reuters a anuntat ca autoritatile nipone au luat masuri pentru a evita “o scurgere radioactiva importanta”. Astfel, populatia din zona a fost evacuata si I s-a recomandat  sa limiteze iesirea din locuinte, sa nu lase ferestrele larg deschise, sa nu foloseasca instalatiile de aer conditionat, sa nu bea apa de la robinet, sa-si acopere fetele cu prosoape umede sau sa poarte masti.

Autoritatile japoneze au dispus extinderea zonei de evacuare a populatiei din jurul centralelor nucleare Fukushima I si Fukushima II la 20 de kilometri, precizeaza agentia de presa Kyodo. Autoritatile au luat masuri de a furniza iod populatiei, care limiteaza acumularea in organism de iod reactiv pentru a reduce riscul afectiunilor tirodiene.  Aceste masuri au fost luate ca urmare a expoziei controlate care a avut loc azi la centrala nucleara de la Fukushima, la 240 de km de Tokyo. (Magda Marincovici)

×