x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertismentul dr. Monica Pop: „Nu așteptați să scadă vederea! De multe ori e prea târziu”

Avertismentul dr. Monica Pop: „Nu așteptați să scadă vederea! De multe ori e prea târziu”

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   14:45
Avertismentul dr. Monica Pop: „Nu așteptați să scadă vederea! De multe ori e prea târziu”

Medicul oftalmolog Monica Popa ne spune ce să facem pentru a ne proteja vederea, mai ales că unele afecțiuni pot fi genetice.

Aceasta atrage atenția că în unele profesii vederea este foarte importantă, astfel că trebuie să avem grijă de ochi încă de la vârste mici. De asemenea, trebuie să mergem la controale de specialitate, mai ales că unele boli pot fi moștenite. O grijă deosebită trebuie să o aibă persoanele cu diabet. 

"Aveți grijă de ochii dvs! Nu așteptați să scadă vederea! de multe ori e (mult) prea târziu! 
La policlinicile şi cabinetele de stat ( care au contract cu casa, cele mai multe), e gratuit pentru copii, asigurați şi pensionari! Spun de atâția ani că orice om, copil sau adult, oricât ar părea de sănătos, ( chiar daca pare a vedea foarte bine) să fie dus ( să meargă) la medicul oftalmolog obligatoriu, periodic, la anumite vârste, foarte bine şi corect stabilite!

  • Copiii,  obligatoriu la vârsta de 3-4 ani pentru că, daca există un deficit ( ambliopie), reeducarea vederii e posibilă doar până la vârsta de 6 ( şase ani). Nedus la timp, poate rămâne cu handicap vizual definitiv, iar ca adolescent şi adult, nemaiputând face meseria dorită ( armată, politie, transporturi, permis de conducere), își vor blama părinții pentru că nu i-au dus la timp. Au dreptate, neglijența şi iresponsabilitatea foarte multor părinti au consecințe foarte serioase şi definitive!
  • Adulții, chiar dacă nu au niciun fel  de simptome, să meargă obligatoriu la un consult oftalmologic anual după vârsta de 40 de ani, pentru că există boli asimptomatice care, nedepistate şi netratate la timp, dau pierderea ireversibilă a vederii ( orbire), cum ar fi, spre exemplu:glaucomul, retinopatia diabetică şi nu numai pierderea vederii prin glaucom nu se mai poate recupera prin nicio metoda, nici cu medicație, nici cu vreun tip de operație!

Afecțiuni oculare moștenite 

Mai trebuie știut că bolile de ochi se moștenesc ( glaucomul de orice tip, retinoblastomul (forma gravă de cancer ocular la copii),viciile de refracție,  afecțiunile retinei, cataracta congenitală, degenerescentele maculare de tip stargardt, retinopatia pigmentară, degenerescentele corneene, chiar şi ptoza palpebrală, etc) în proporții diferite, uneori foarte mari.

Sunt familii întregi cu aceeași afecțiune a vederii. Din acest motiv, cei cu afecțiuni oftalmologice severe ( cataracta congenitală, glaucom congenital, b. stargardt  retinopatie pigmentară, retinoblastomul, etc) e bine să nu aibă copii decât după un sfat genetic pentru a afla probabilitatea moștenirii acestor boli grave.

Cred că nimeni nu dorește să aibă copii nevăzători şi nici ei nu vor să fie condamnați la lipsa vederii! Am avut pacienți cu mari probleme de vedere, moștenite de la părinti, care nu i-au iertat pentru că i-au adus pe lume, știind că ei au boli oftalmologice grave şi neîntrebând specialiștii despre probabilitatea de a moșteni aceleași afecțiuni!

Deci, consult la timp  chiar daca vi se pare că e totul bine. Din păcate, de multe ori nu e!  Aveți mare grijă de vederea dvs!

Sfaturi pentru diabetici

Grijă foarte mare şi la diabetici! Retinopatia diabetică e o afectare foarte gravă şi cu puține șanse

  • consult oftalmologic la 3 luni, chiar dacă vi se pare că nu e ( sau nu aveți încă nimic! Retinopatia diabetică e gravă şi neglijența prezentării la consult la timp duce la pierderea vederii!
  • repet, la "policlinici şi cabinete în contract cu casa de asigurări ( cele mai multe, ) e gratuit pentru asigurați! ( copii, asigurați, pensionari)", scrie medicul oftalmolog Monica Pop pe Facebook. 
×
Subiecte în articol: monica pop oftalmologie ochi vedere