x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trend periculos pe TikTok: Arsurile solare intenționate pot crește riscul de cancer

Trend periculos pe TikTok: Arsurile solare intenționate pot crește riscul de cancer

de Redacția Jurnalul    |    13 Aug 2024   •   11:15
Trend periculos pe TikTok: Arsurile solare intenționate pot crește riscul de cancer
Sursa foto: Unsplash.com/arsuri solare

Experții Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie au tras un semnal de alarmă cu privire la un trend periculos care circulă pe TikTok. Queen Victoria Hospital Foundation Trust din East Grinstead avertizează publicul împotriva "arsurilor solare" – o practică promovată de unii influenceri, care presupune evitarea cremei de protecție solară pentru a obține un așa-zis "impuls sănătos" sau chiar arderea intenționată a pielii pentru a trata acneea.

Sam Orkar, directorul clinic al serviciilor de plastică și arsuri ale spitalului, a subliniat că astfel de tendințe nu doar că reprezintă un pericol imediat, dar pot cauza probleme de sănătate pe termen lung. El a îndemnat oamenii să utilizeze protecție solară și să recurgă la tratamente mai sigure pentru problemele de piele, potrivit BBC.

Deși spitalul din West Sussex nu a înregistrat încă cazuri noi legate de acest trend, specialiștii avertizează că efectele negative ale acestuia pot apărea în viitor. NHS subliniază că expunerea repetată la arsuri solare de-a lungul vieții crește semnificativ riscul de cancer de piele și accelerează îmbătrânirea prematură a pielii.

Queen Victoria Hospital tratează anual aproximativ 700 de pacienți cu cancer de piele, iar numărul acestora este în continuă creștere. Melanomul este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer în Regatul Unit, iar Cancer Research UK estimează că în 2024 vor fi diagnosticate 20.800 de cazuri de melanom, o creștere față de media anuală de 19.300 în perioada 2020-2022.

×