x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment OMS: Peste 55 de ore de muncă pe săptămână crește riscul de deces

Avertisment OMS: Peste 55 de ore de muncă pe săptămână crește riscul de deces

17 Mai 2021   •   13:38
Avertisment OMS: Peste 55 de ore de muncă pe săptămână crește riscul de deces

Peste 55 de ore de lucru pe săptămână crește riscul de deces provocat de accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), publicat în revista Envronment International, citat de AFP.

Cercetarea relevă că 745.000 de persoane au murit în 2016 din cauza orelor suplimentare. Dintre acestea, 398.000 au făcut atac cerebral și 347.000 infarct.  


"Să lucrezi peste 55 de ore pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate. Este momentul ca toţi, guverne, angajatori şi salariaţi, să recunoaştem, în sfârşit, că un număr mare de ore de lucru poate duce la decese premature", a spus dr. Maria Neira, director al Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate din OMS.

În perioada 2000-2016, decesele provocate de boli de inimă, survenite din cauza orelor de muncă, au crescut cu 42%, iar cele provocate de atac cerebral s-au majorat cu 19%.

Cei mai afectați sunt bărbații, 72% dintre aceștia dezvoltând boli de inimă. Totodată, riscul este mai mare la persoanele care locuiesc în Pacificul de Vest și Asia de Sud-Est dar și la oamenii trecuți de vârsta mijlocie.

Peste 55 de ore lucrate într-o săptămână sunt asociate cu un risc cu 35% ma mare de atac cerebral și cu 17% de cardiopatie ischemică, comparativ cu 35-40 de ore pe săptămână.

Studiul precizează că numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în creştere, reprezentând 9% din populaţia mondială.

"Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează mulți oameni. Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu au început să dispară. Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, companiile şi angajații trebuie să colaboreze pentru a stabili limite și pentru a proteja sănătatea angajaţilor"", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.




 

×
Subiecte în articol: oms ore de lucru