x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment în sănătate. Ce se întâmplă dacă iei antibiotice la întâmplare

Avertisment în sănătate. Ce se întâmplă dacă iei antibiotice la întâmplare

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2024   •   17:00
Avertisment în sănătate. Ce se întâmplă dacă iei antibiotice la întâmplare

Specialiștii din Ministerul Sănătății avertizează că am putea declanșa o pandemie dacă luăm antibotice la întâmplare.

Riscurile la care se expun românii care iau antibiotice după ureche. Avertismentul medicului infecționist Cătălin Apostolescu

Românii sunt pe primele locuri în UE la conumul de antibiotice deoarece mulți iau după ureche, pentru o afecțiune de care suferă. Însă medicii atrag atenția că acestea nu reprezintă soluția pentru orice boală și pot face mult rău. 

Potrivit unui studiu, 26 de români dintr-o mie iau zilnic antibiotic. 

Specialiştii spun că n-ar trebui să luăm nici măcar doza de urgenţă de antibiotic fără o vizită la medic

Cătălin Apostolescu, infecţionist: Antibioticul nu tratează durerea. Dacă nu luăm antibioticul care trebuie evident că este ineficace şi că infecţia noastră nu se va rezolva, dacă luăm antibiotic într-o doză mai mică evident că nu-şi va putea exercita acţiunea, dacă luăm antibiotice pe o durată mai scurtă evident că nu va apuca să omoare toate bacteriile respective şi după o aparentă ameliorare de o zi, două, trei boala revine, şi revine în forţă. Există infecţii urinare care pot fi tratate cu antibiotice într-o singură doză şi există infecţii severe, cum sunt infecţiile osului, care au nevoie de tratamente antibiotice de 8 până la 12 săptămâni. 

Cătălin Apostolescu, infecţionist: Antibiogramele moderne ne pot da informaţii şi despre concentraţia la care antibioticul respectiv îşi exercită funcţiunea şi atunci putem merge mai departe, calculăm doza, calculăm volumul de distribuţie şi putem afla şi care e concentraţia pe care o obţinem în momentul în care dăm antibioticul.

Ce se întâmplă dacă iei antibiotice după ureche

Administrarea excesivă a acestor medicamente poate duce la dezvoltarea unor infecţii severe cu bacterii rezistente, ce nu vor mai putea fi tratate cu niciun fel de medicament.

Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: În aceste conditii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au elaborat ordinul care stabileşte reguli noi pentru prescrierea şi eliberarea antibioticelor. Noua lege va impune completarea în farmacie a unei declaraţii pe proprie răspundere din partea pacientului. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu fac rău sistemului, îmi fac rău mie. Haideţi să credem în cetăţenii noştri, eu mizez pe cultura medicală a fiecăruia pentru a nu-şi face singur rău. 

Noile reguli se vor aplica dupa ce va exista un sistem intergrat in farmacii pentru eliberarea reţetelor, transmite observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: antibiotice riscuri