x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Baia mea antistres

Baia mea antistres

de Georgeta Licsandru    |    11 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Vii de la serviciu obosit, te-a prins ploaia fara umbrela si simti ca o sa racesti... Pentru a scapa repede de necaz este suficienta o baie in care se adauga cateva picaturi de uleiuri volatile si un pumn de sare. In apa de baie se poate pune si un saculet cu frunze de levantica, rozmarin, aducatoare de liniste dupa o zi agitata.

"In cazul nevrozelor, depresiilor, cand esti stresat, cand musculatura este foarte contractata sunt recomandate uleiurile volatile de levantica, roinita, trandafir, ylang-ylang. Cei care sunt obositi sau deprimati si au nevoie de un plus de energie pot folosi uleiurile mai puternice, tonice - uleiuri de eucalipt, brad, cimbru. In apa de baie se adauga cateva picaturi de ulei volatil si o mana de sare de baie impregnata cu spumant. Uleiurile volatile dau un miros placut apei de baie si calmeaza psihicul. Asupra pielii, baile cu saruri si plante au efect de curatare, dezintoxicare", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie.

Baile cu saruri si plante sunt bune si in cazul altor boli: reumatism, guta, artrita, tulburari circulatorii. In apa de baie se introduc saculeti cu sare si plante cu proprietati antiinflamatoare si stimulatoare ale circulatiei sangvine: coada-calului, cretusca, scoarta de salcie, trei-frati-patati. Plantele pot fi folosite si sub forma de infuzie sau macerat - 200-300 de grame de planta la 5 litri de apa. Pe langa sare, in apa de baie se adauga infuzia sau maceratul. Pentru stimularea circulatiei sangvine, in baie se adauga cateva picaturi de ulei volatil de rozmarin. Sunt recomandate baile generale sau baile locale, in cazul articulatiilor dureroase.

RECOMANDARI. Dr. Cristina Pavel ne sfatuieste sa folosim pentru baie sare grunjoasa sau sare marina. In cazul reumatismului si al tulburarilor circulatorii temperatura apei va avea 37-38 de grade Celsius. Daca aveti o afectiune cardiaca, apa trebuie sa fie putin mai rece. Baile se fac zilnic sau o data la doua zile.

HIDRATARE. Dupa baie, din cauza sarurilor pielea se usuca. De aceea este recomandata masarea pielii cu o crema hidratanta. In fiecare seara ne putem masa corpul cu un ulei de migdale, de samburi de struguri, de masline, in care adaugam cateva picaturi de ulei de trandafir sau levantica. Vom fi mult mai relaxati si pielea va fi din ce in ce mai catifelata.

×
Subiecte în articol: baie