x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bruxelles-ul a decis: aspartamul nu este periculos pentru sănătate

Bruxelles-ul a decis: aspartamul nu este periculos pentru sănătate

de Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2011   •   17:32

Cel mai folosit îndulcitor, înlocuitor al zahărului, aspartamul, despre care s-a spus că ar fi cancerigen, nu prezintă, de fapt, nici un risc pentru sănătate. Contrar opiniilor exprimate în două studii medicale, aspartamul este un produs fără risc, cel puţin aşa consideră Autoritatea Europeană de Siguranţă a Alimentelor (EFSA), citată de France Presse.

Experţii EFSA au considerat că rezultatele celor două studii asupra potenţialului cancerigen al aspartamului şi a riscului crescut de naştere prematură nu sunt relevante. “Nicio dovadă din studiul Halldorsson nu ne permite să afirmăm că există o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi răcoritoare cu îndulcitori artificiali şi naşterea prematură”, susţine EFSA.
De altfel, “rezultatele studiului Soffritti (asupra potenţialului cancerigen) nu oferă destule dovezi ştiinţifice ce ar justifica reconsiderarea precedentelor evaluări ale EFSA privitoare la aspartam”, adaugă agenţia.
Experţii EFSA apreciaseră în martie 2009 că “nimic nu arată un potenţial genotoxic sau cancerigen al aspartamului şi nu există motive să fie revăzută doza zilnică acceptabilă, de 40 mg/kg greutate corporală”.
Aspartamul înlocuieşte zahărul în peste 6.000 de produse băuturi gazoase şi negazoase, bomboane, diferite dulciuri, produse farmaceutice. În luna ianuarie, Reţeaua Mediu Sănătate a atras atenţia asupra celor două studii: unul despre toţi îndulcitorii chimici (aspartamul în primul rând), care ar favoriza naşterea înainte de termen la femeile care consumă, şi al doilea, desfăşurat pe şoareci masculi, la care aspartamul ar provoca anumite cancere. La începutul lunii februarie, un alt studiu, realizat la New York, arăta că cine consumă regulat băuturi gazoase light prezintă risc crescut de accident cardiovascular.

×
Subiecte în articol: nastere risc bauturi aspartam efsa cancerigen