x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bucureşti: Congresul Mondial al Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor

Bucureşti: Congresul Mondial al Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor

de Magda Marincovici    |    17 Sep 2013   •   18:02
Bucureşti: Congresul Mondial al Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor
Prof. dr. Irinel Popescu: “Vom încerca, la fel ca de fiecare dată, crearea de punţi şi de colaborări cu specialişti şi reprezentanţi ai unor centre de renume din străinătate"
Între 18 şi 21 septembrie, Palatul Parlamentului găzduieşte cel de-al 23-lea Congres Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO), eveniment care reuneşte, la Bucureşti, peste 250 de speakeri din 35 de ţări.
“Modelul specific IASGO este cel de abordare multidisciplinară. În mod particular, în cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului şi oncologului în actul terapeutic este esenţială pentru rezultat. Vor fi abordate cancerul de esofag, de stomac, de intestin subţire şi rect, de ficat şi pancreas. Un concept nou şi care este din ce în ce mai actual în chirurgie este cel de medicină personalizată, bazele acestui concept fiind expuse în cadrul Congresului IASGO. 
Nu în ultimul rând, vor fi prezente tehnologiile avansate, cu componentă în special chirurgicală: chirurgia minim-invazivă, laparoscopică, sub toate formele ei, incluzând chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achiziţii în materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive şi terminand cu robotica", precizează prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Mondial IASGO. În legătură cu oncologia, prof. dr. Irinel Popescu, subliniază importanţa şi, mai ales, evoluţia interesantă a tratamentului personalizat, bazat pe profilul genetic al pacientului.  

Congresul Mondial IASGO de la Bucureşti marchează, totodată, 50 de ani de la realizarea, în 1963, la Denver (SUA), a primului transplant de ficat din lume, performanţă medicală aparţinând prof. dr. Thomas Starzi. Chiar dacă reputatul profesor Starzi nu va fi prezent la acest eveniment, a transmis un mesaj-video în care vorbeşte despre începuturile eroice ale transplantului de ficat.  Profesorul doctor Irinel Popescu este autorul primului transplant de ficat din ţara noastră, efectuat la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplat Hepatic, în 1997. Din anul 2000, prof. dr. Irinel Popescu diversifică tehnicile de transplant, aplicând procedee noi: transplant cu ficat împărţit, transplant de la donator în viaţă, transplantul “domino”. Cifrele arată o creştere constantă: de la 20 de procedee de transplant în 2006, la 75 în 2012, până la aproximativ 100 prognozate pentru acest an. De altfel, transplantul de ficat reprezintă una dintre temele de maxim interes pe agenda Congresului Mondial IASGO, mai ales că la eveniment sunt prezenţi câţiva dintre pionierii acestui procedeu chirurgical: prof. Cristoph Broelsch, autorul primului transplant de ficat de la părinte la copil, prof. Masatoshi Makuuchi, autorul primului transplant de ficat de la adult la adult, prof. Henri Bismuth, care a contribuit la realizarea transplantului cu ficat redus şi a celui cu ficat împărţit. "România va fi reprezentată de un număr important de specialişti care vor expune experienţa acumulată şi în oncologia digestivă. Astfel, vom încerca, la fel ca de fiecare dată, crearea de punţi şi de colaborări cu specialişti şi reprezentanţi ai unor centre de renume din străinătate", subliniază prof. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Mondial IASGO.

×