x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand scaunul te tine pe loc

Cand scaunul te tine pe loc

de Dr. Gabriela Cristina Chivu    |    14 Iun 2005   •   00:00
Cand scaunul te tine pe loc

Diareea consta in eliminarea frecventa a unor scaune de consistenta moale si cu volum crescut. Diareea poate fi infectioasa, legata de alimentatie (de exemplu, toxiinfectie alimentara), poate fi secundara tratamentului medicamentos (de exemplu, tratamente cu antibiotice), de cauza inflamatorie sau de cauza psihogena (de exemplu, stres). In cazul persoanelor sanatoase, diareea acuta, forma usoara, se remite rapid. Poate fi insotita de simptome generale, si anume: febra, varsaturi, crampe abdominale, balonare, iar in functie de aspectul scaunelor, medicul dvs. va poate recomanda efectuarea unei coproculturi inaintea oricarui tratament medicamentos. Diareea cronica poate fi un semn al unei boli a intestinului subtire, al unei boli inflamatorii intestinale, al diverticulozei, al unui neoplasm sau poate fi cauzata de stres.

Ceai de menta


Preventia in cazul episoadelor diareice puse pe seama toxiinfectiilor alimentare (virale, bacteriene) presupune respectarea stricta a regulilor de igiena: depozitarea si prepararea alimentelor sa se faca in conditii corespunzatoare de temperatura si umiditate, sa se foloseasca numai alimente proaspete, inainte de data expirarii, nu este recomandata recongelarea, nu se prepara alimente pentru membrii familiei de catre persoane care sufera de gastroenterita, in calatorii nu se consuma decat apa imbuteliata, evitati consumul alimentelor care au fost mentinute mai mult timp la caldura etc.

Masurile dietetice in cazul formelor usoare de toxiinfectie alimentara pot consta in administrarea de lichide cum ar fi apa plata, ceaiul de menta neindulcit, iar cand va simtiti mai bine puteti consuma supa de morcovi, orez, paine prajita etc.

Remedii individualizate

In majoritatea cazurilor, diareea raspunde bine la tratamentul homeopat, o mare varietate de remedii homeopate pot fi folosite pentru a alina simptomele, remedii care in acest caz se pot alege dupa mai multe criterii, cum ar fi: dupa aspectul scaunului, in functie de simptomele asociate, dar si in functie de varsta pacientului. Remediile sunt preparate utilizand drept sursa substante variate (minerale, plante, veninuri etc.), sunt administrate in cantitati infinitezimale (dilutii), sunt blande si lipsite de riscurile medicamentelor alopate.

Medicul are de ales remediul similimum dintr-o mare varietate de remedii (arsenicum album, podophyllum, veratrum album, aloe, argentum nitricum, china, chamomilla, magnesia carbonica etc.) - in functie de simptome.

  • Diareea provocata de consumul de alimente alterate (lapte, inghetata) cu scaune urat mirositoare, insotita de senzatia de arsura la anus, varsaturi, transpiratii reci si care se amelioreaza la caldura, se poate trata cu arsenicum album.
  • Diareea care apare in urma consumului de fructe, dar si in timpul eruptiei dentare la sugar, in sezonul estival, diaree cu scaune galbui, urat mirositoare, care se agraveaza dimineata, insotita de zgomote in partea dreapta a abdomenului, cu crampe abdominale ameliorate la flexia abdomenului, se poate trata cu podophyllum.
  • Diareea insotita de varsaturi, hipotensiune, crampe abdominale violente, diaree fara miros si care se agraveaza dupa ingestia de lichide, poate beneficia de veratrum album.
  • Diareea insotita de dureri abdominale si de senzatie de arsura la nivelul anusului, hemoroizi si in care evacuarea gazelor amelioreaza starea pacientului se poate trata cu aloe.
  • Diareea care se agraveaza in urma consumului de dulciuri sau cand se consuma lichide, urat mirositoare, de culoare verde si care in cazul acestui pacient poate fi provocata si de stres sau de emotii, beneficiaza de tratament cu argentum nitricum.
  • Diareea ce apare in urma consumului de fructe sau de lactate, urat mirositoare, care se agraveaza pe parcursul noptii, pe perioada verii si dupa mese, insotita de gaze si a caror evacuare nu amelioreaza starea pacientului, se poate trata cu china.
  • Diareea ce apare la sugar din cauza eruptiei dentare sau dupa enervare la copilul mic, urat mirositoare, de culoare verzuie (ca spanacul), se poate trata cu chamomilla.
  • Diareea cauzata de eruptia dentara si consumul de lactate, diaree cu miros intepator, crampe abdominale, ameliorate la flexia abdomenului si la evacuarea gazelor, se poate trata cu magnesia carbonica.

    SOLUTII. Pentru arsurile solare, homeopatia ofera cateva solutii terapeutice in functie de gravitate:
  • Pentru arsura superficiala (piele de culoare roz) ameliorata de aplicatii reci se administreaza apis mellifica.
  • In arsura de gradul I (pielea este rosie cu senzatie de fript) se poate administra belladonna si se aplica local o pomada pe baza de calendula.
  • In arsura de gradul II (eritem cu formare de basici) se adauga la belladonna si cantharis.

    PRINCIPIU. Conform principiului de baza al homeopatiei, si anume principiul similitudinii, daca o substanta administrata in doze mari poate produce simptomele unei boli, aceeasi substanta administrata in cantitati infinitezimale (dilutii) are capacitatea de a vindeca aceleasi simptome.
  • ×
    Subiecte în articol: diareea