x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Căpşunile pot preveni cancerul de esofag

Căpşunile pot preveni cancerul de esofag

de Steluta Indrei    |    07 Apr 2011   •   14:31

Vitaminele si mineralele din capsuni pot opri dezvoltarea celulelor canceroase implicate in aparitia cancerului de esofag, sustine un studiu preliminar la care au participat 36 de persoane cu varsta medie de 54 de ani.

Voluntarii, care prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului, au mancat zilnic 50-60 de grame de capsuni deshidratate. Au fost utilizate capsuni din care a fost scoasa apa pentru ca subiectii sa beneficieze de o concentratie mai mare de vitamine si minerale din aceste fructe. La finalul studiului, leziunile precanceroase s-au redus in cazul a 29 dintre participanti (adica 80,6%). Doar unul dintre participanti a prezentat un stadiu avansat al bolii. In cazul celorlalti 6, situatia a ramas neschimbata.

Potrivit primelor constatari ale cercetatorilor, vitaminele si mineralele pe care le contin capsunile pot impiedica actiunea unei substante canceroase numite N-NMBA (nitroso-metil-benzilamina). Aceasta substanta canceroasa se gaseste in mezeluri, tutun si legume conservate in saramura.

×