Doreşti să începi un regim de slăbire sau pur şi simplu vrei să adopţi un mod de alimentaţie sănătos? În ambele cazuri trebuie să acorzi o atenţie deosebită carbohidraţilor.
Specialiştii au împărţit carbohidraţii în două grupe: „buni” şi „răi”. Pe cei „buni” îi găsim în alimentele în care nu s-a intervenit prin niciun mijloc de procesare. Sunt „buni” deoarece sunt foarte bogaţi în fibre, care furnizează organismului cantitatea necesară de energie pentru o perioadă mai mare de timp. În schimb, carbohidraţii „răi” se găsesc în alimentele care au suferit o serie de modificări de la starea naturală prin metode de procesare sau rafinare. Aceste modificări fac ca alimentele respective să-şi piardă o mare parte din valoarea nutritivă. Mai mult, produsele bogate în carbohidraţi „răi” conţin şi mult zahăr sau făină albă, dar şi coloranţi, aditivi, arome sau conservanţi, care au efecte negative asupra sănătăţii. Pentru a-ţi menţine starea bună de sănătate şi pentru a nu-ţi pune în pericol silueta, trebuie să ai grijă cum combini alimentele. De pildă, carbohidraţii: cartofii, pastele, cerealele, pâinea sau dulciurile nu se vor combina niciodată la aceeaşi masă cu grăsimi, unt, şuncă sau smântână. Tot interzisă este şi combinarea carbohidraţilor cu proteine: carne, brânză, ouă sau peşte. Aşadar, carbohidraţii se consumă numai individual, necombinaţi, la o masă.
Carbohidraţii „buni”
Citeste AICI despre cele mai bogate alimente în carbohidraţi „răi”
Citeste si
Dovleacul, medicament şi aliment în sezonul rece
Plante şi tratamente alternative contra oboselii cronice
Care sunt cele mai bune surse de Vitamina D
Trateaza hipertensiunea si colesterolul cu plante