x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carbohidraţii „răi” cresc riscul de diabet

0
Autor: IncomeMagazine 31 Oct 2012 - 08:02
Doreşti să începi un regim de slăbire sau pur şi simplu vrei să adopţi un mod de alimentaţie sănătos? În ambele cazuri trebuie să acorzi o atenţie deosebită carbohidraţilor.

Specialiştii au împărţit carbohidraţii în două grupe: „buni” şi „răi”. Pe cei „buni” îi găsim în alimentele în care nu s-a intervenit prin niciun mijloc de procesare. Sunt „buni” deoarece sunt foarte bogaţi în fibre, care furnizează organismului cantitatea necesară de energie pentru o perioadă mai mare de timp. În schimb, carbohidraţii „răi” se găsesc în alimentele care au suferit o serie de modificări de la starea naturală prin metode de procesare sau rafinare. Aceste modificări fac ca alimentele respective să-şi piardă o mare parte din valoarea nutritivă. Mai mult, produsele bogate în carbohidraţi „răi” conţin şi mult zahăr sau făină albă, dar şi coloranţi, aditivi, arome sau conservanţi, care au efecte negative asupra sănătăţii. Pentru a-ţi menţine starea bună de sănătate şi pentru a nu-ţi pune în pericol silueta, trebuie să ai grijă cum combini alimentele. De pildă, carbohidraţii: cartofii, pastele, cerealele, pâinea sau dulciurile nu se vor combina niciodată la aceeaşi masă cu grăsimi, unt, şuncă sau smântână. Tot interzisă este şi combinarea carbohidraţilor cu proteine: carne, brânză, ouă sau peşte. Aşadar, carbohidraţii se consumă numai individual, necombinaţi, la o masă.

Carbohidraţii „buni”

 
Legumele şi fructele sunt surse foarte bogate de carbohidraţi „buni”. Pentru a-ţi lua porţia zilnică de carbohidraţi „buni”, trebuie să consumi cât mai multe legume proaspete, precum conopidă, broccoli, varză, castraveţi, spanac, ardei gras, ţelină sau ciuperci, dar şi dovlecel, vinete, fasole verde, fasole boabe, praz, linte, morcov crud, năut sau gulii. Fructele cele mai bogate în carbohidraţi „buni” sunt pepenii, caisele, merele, cireşele, murele, afinele, ananasul, kiwi, nectarinele, prunele, zmeura, căpşunile, dar şi citricele, lămâile, portocalele sau grepfrutul. Carbohidraţii „buni” se mai găsesc şi în sucuri naturale de fructe proaspete (fără adaos de zahăr), pâine de secară sau din făină integrală (nerafinată), spaghete din grâu integral nerafinat, cereale nerafinate (ovăz pentru terci), orez sălbatic, orez brun, iaurt natural (fără zahăr), biscuiţi de ovăz (fără zahăr), dulceaţă de fructe şi jeleu (fără zahăr) sau ciocolată neagră.

Citeste AICI despre cele mai bogate alimente în carbohidraţi „răi”


Citeste si
Dovleacul, medicament şi aliment în sezonul rece
Plante şi tratamente alternative contra oboselii cronice
Care sunt cele mai bune surse de Vitamina D
Trateaza hipertensiunea si colesterolul cu plante
Citeşte mai multe despre:   Carbohidraţii „răi”,   diabet

 



Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de