x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Carbohidraţii „răi” cresc riscul de diabet

Carbohidraţii „răi” cresc riscul de diabet

de IncomeMagazine    |    31 Oct 2012   •   08:02
Carbohidraţii „răi” cresc riscul de diabet

Doreşti să începi un regim de slăbire sau pur şi simplu vrei să adopţi un mod de alimentaţie sănătos? În ambele cazuri trebuie să acorzi o atenţie deosebită carbohidraţilor.

Specialiştii au împărţit carbohidraţii în două grupe: „buni” şi „răi”. Pe cei „buni” îi găsim în alimentele în care nu s-a intervenit prin niciun mijloc de procesare. Sunt „buni” deoarece sunt foarte bogaţi în fibre, care furnizează organismului cantitatea necesară de energie pentru o perioadă mai mare de timp. În schimb, carbohidraţii „răi” se găsesc în alimentele care au suferit o serie de modificări de la starea naturală prin metode de procesare sau rafinare. Aceste modificări fac ca alimentele respective să-şi piardă o mare parte din valoarea nutritivă. Mai mult, produsele bogate în carbohidraţi „răi” conţin şi mult zahăr sau făină albă, dar şi coloranţi, aditivi, arome sau conservanţi, care au efecte negative asupra sănătăţii. Pentru a-ţi menţine starea bună de sănătate şi pentru a nu-ţi pune în pericol silueta, trebuie să ai grijă cum combini alimentele. De pildă, carbohidraţii: cartofii, pastele, cerealele, pâinea sau dulciurile nu se vor combina niciodată la aceeaşi masă cu grăsimi, unt, şuncă sau smântână. Tot interzisă este şi combinarea carbohidraţilor cu proteine: carne, brânză, ouă sau peşte. Aşadar, carbohidraţii se consumă numai individual, necombinaţi, la o masă.

Carbohidraţii „buni”

 
Legumele şi fructele sunt surse foarte bogate de carbohidraţi „buni”. Pentru a-ţi lua porţia zilnică de carbohidraţi „buni”, trebuie să consumi cât mai multe legume proaspete, precum conopidă, broccoli, varză, castraveţi, spanac, ardei gras, ţelină sau ciuperci, dar şi dovlecel, vinete, fasole verde, fasole boabe, praz, linte, morcov crud, năut sau gulii. Fructele cele mai bogate în carbohidraţi „buni” sunt pepenii, caisele, merele, cireşele, murele, afinele, ananasul, kiwi, nectarinele, prunele, zmeura, căpşunile, dar şi citricele, lămâile, portocalele sau grepfrutul. Carbohidraţii „buni” se mai găsesc şi în sucuri naturale de fructe proaspete (fără adaos de zahăr), pâine de secară sau din făină integrală (nerafinată), spaghete din grâu integral nerafinat, cereale nerafinate (ovăz pentru terci), orez sălbatic, orez brun, iaurt natural (fără zahăr), biscuiţi de ovăz (fără zahăr), dulceaţă de fructe şi jeleu (fără zahăr) sau ciocolată neagră.

Citeste AICI despre cele mai bogate alimente în carbohidraţi „răi”


Citeste si
Dovleacul, medicament şi aliment în sezonul rece
Plante şi tratamente alternative contra oboselii cronice
Care sunt cele mai bune surse de Vitamina D
Trateaza hipertensiunea si colesterolul cu plante

×
Subiecte în articol: Carbohidraţii „răi” diabet