x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cardiologie pediatrică la Spitalul “Marie Curie

Cardiologie pediatrică la Spitalul “Marie Curie

de Magda Marincovici    |    10 Sep 2013   •   19:03
Cardiologie pediatrică la Spitalul “Marie Curie
La copii, malformaţiile cardiace, alături de cele neurologice şi renale, sunt cele mai frecvente
Spitalul “Marie Curie” are un departament de cardiologie pediatrică, singurul din  Bucureşti, care are capacitatea de a acorda asistenţă medicală copiilor cu patologie cardiacă din sud-estul ţării. Departamentul cardiologie face parte dintr-un proiect ambiţios: centrul de malformaţii cardiace la copil, care va mai cuprinde un departament de chirurgie cardiacă,  ATI etc. 

Totul a pornit în urmă cu doi ani, când a început renovarea fostei secţii dezafectate, cu sprijinul Asociaţiei “Inima Copiilor” şi Ministerului Sănătăţii. “Departamentul cardiologie se adresează unei patologii clare, cea cardiacă, predominante fiind malformaţiile cardiace. Patologia cardiacă, în afară de malformaţii mai cuprinde şi alte aspecte. Departamentul este primul pas în crearea unui centru de malformaţii cardiace la copil, ca va fi un punct de referinţă în Bucureşti, dar şi în ţară, având în vedere importanţa Spitalului “Marie Curie” . Este nevoie de această secţie în Bucureşti, nu există deocamdată o secţie de cardiologie pediatrică cu internare nou-născuţi şi sugari care să se adreseze acestei patologii. Există doar la Târgu Mureş şi a existat la Cluj. Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical", precizează medicul primar cardiolog Alin Nicolescu, coordonatorul compartimentului Cardiologie de la Spitalul "Marie Curie".

Profesorul doctor Mihaela Bălgrădean, şeful secţiei “Pediatrie” de la Spitalul "Marie Curie", avertizează că patologia malformativă reprezintă, poate, jumătate din patologia pediatrică, iar malformaţiile cardiace, alături de cele neurologice şi renale, ocupă primul loc. În opinia prof. dr. Bălgrădean, malformaţiile cardiace sunt mai frecvente şi pentru că medicii “au învăţat să le caute”. Atâta vreme cât nu aveam posibilitatea să le diagnosticăm, ajungeau adulţi cu patologie tardivă care nu a fost la timp diagnosticată şi tratată”.

Departamentul cardiologie are 4 saloane cu 10 paturi, o sală de tratamente şi anexele medicale necesare. Saloanele sunt refăcute, cu console individuale pentru gaze medicale, monitoare şi aparatură. Trei medici tineri, împreună cu medicul coordonator Alin Nicolescu, au consultat, de la începutul acestui an, 4.000 de copii. "Dar nu facem doar internări. Din cei 4.000, cam 20% au probleme. Estimativ, cam 200 - 300 de copii necesită intervenţie imediată, după aceea sunt copiii care nu necesită imediat diagnostic, intervenţie şi mai pot fi temporizaţi, şi mai sunt copiii care au fost operaţi şi trebuie reoperaţi",  explică dr Nicolescu. În prezent, după diagnosticare, copiii cu recomandare de intervenţie chirurgicală sunt trimişi la Târgu Mureş, unde există singura secţie de chirurgie cardiacă pentru copii din ţara noastră. Iar cazurile ce nu poate fi rezolvate aici sunt dirijate spre clinici din străinătate. Vestea bună este că, în curând, la Spitalul “Marie Curie” va fi inaugurată şi departamentul de chirurgie cardiovasculară.  “Cred că în două săptămâni va fi gata secţia de Chirurgie cardiovasculară. Deocamdată vom începe cu medici din străinătate. În acest moment nu avem medici angajaţi, medici chirurgi cardiovasculari. Vom avea în cursul anului viitor sau peste doi ani, pentru că se specializează mai greu. Urmează să plece în străinătate o echipă de patru persoane pentru ATI şi şase persoane pentru blocul operator. În cifre, ar fi nevoie cam de 91 de persoane pentru tot ce înseamnă compartiment de cardiologie, ATI, chirurgie cardiovasculară, sală de operaţii, cateterism, angiografie. Avem mai mult de 10%, dar se găsesc foarte greu persoane pregătite în acest sens. Vor veni medici din Anglia, Italia să opereze",  precizează Daniel Buzatu, managerul Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie”.

×
Subiecte în articol: cardiologie pediatrica