x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Caritate- Au mers pe jos pentru a dona bani

Caritate- Au mers pe jos pentru a dona bani

de Irina Munteanu    |    03 Sep 2005   •   00:00
Caritate- Au mers pe jos pentru a dona bani

Doi belgieni au strans 1.400 de euro pe care ii vor oferi unor familii de sinistrati din Dolj pentru a-si reconstrui casa. Au adunat banii participand la un mars de 100 de kilometri; sponsorii le-au oferit intre 0,05 euro/km si 1,5 euro/km.

Doi tineri care locuiesc in Belgia, Radu si Christine, au strans 1.400 de euro pe care ii vor oferi unor familii de sinistrati din Dolj pentru a-si reconstrui casa. Modul in care au adunat banii e mai putin obisnuit: au participat la un mars de 100 de kilometri si au gasit sponsori care le-au oferit intre 0,05 Euro/km si 1,5 Euro/km.

"Am vazut cat de necajiti sunt romanii afectati de inundatii si ne-am gandit sa facem ceva pentru ei, dar nu stiam cum am putea sa-i ajutam. Ne-a venit ideea sa participam la "Marsul Mortii", organizat in fiecare an la Dodentocht. Eu mai participasem si anul trecut si stiam ca multe persoane au mers acolo pentru a strange bani in beneficiul autistilor, copiilor cu cancer etc", spune Radu Cernuta. Radu are 31 ani, a absolvit medicina la Timisoara, iar acum face un studiu postuniversitar de informatica medicala. Locuieste impreuna cu sotia sa Christine in Belgia, la Leuven. Echipati sportiv, avand asupra lor cele necesare pentru ingrijirea basicilor inevitabile la astfel de distante si hrana de rezerva (biscuiti, bomboane, stafide), Radu si Christine au plecat la drum. La sfarsitul cursei, adunasera 1.400 de euro si puteau sa-si implineasca dorinta de a ajuta doua familii de sinistrati romani. "Le suntem recunoscatori tuturor sponsorilor. Ei au fost atrasi de ideea originala si mai ales de faptul ca totul se face direct, de la om la om, nu prin intermediul unor organizatii." Christine si Radu au inceput actiunea cu doar o saptamana inainte de Mars si au primit imediat oferte de sponsorizare cu sume cuprinse intre 5 si 150 euro daca ar fi reusit sa parcurga toata distanta. "Si noi, ca si sponsorii nostri, suntem oameni obisnuiti si credem in proverbul de pe aici, «Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd». Adica «Cine nu apreciaza putinul nu-i vrednic de mult!»".

ATMOSFERA DE SARBATOARE
La prima editie a marsului, in 1970, au fost 72 de participanti. Anul trecut, peste 9.000 de oameni s-au aliniat la start. In mod normal, procentul celor care reusesc sa termine cursa este ceva mai mare de 50%. "Participantii sunt membri ai diverselor cluburi de drumetie, scotieni in kilt-uri, politisti germani, olandezi cu peruci portocalii, militari din trupele speciale britanice, atleti, cantareti cunoscuti pe plan local si multi oameni obisnuiti", spune Radu Cernuta. Se merge in principal pe strazi; seara oamenii ies in fata caselor si danseaza pentru cei care merg sau isi scot chitarele si canta. In fata unor cafenele sau terase, trupele locale dau mici concerte, cantand de exemplu "This boots are made for walking". A doua zi, inainte de sosire, pe ultimii 15-20 km, copiii ies pe marginea drumului si ofera apa si bomboane. Premiul pentru cei care reusesc sa termine cursa consta intr-o diploma, o insigna, un ananas si o bere tripla (9° alcool), de la abatia locala Bornem.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete