x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Adevărul despre cartofi: Onco-nutriționistul Marius Văduva dezvăluie cel mai sănătos înlocuitor și avertizează asupra riscurilor

Adevărul despre cartofi: Onco-nutriționistul Marius Văduva dezvăluie cel mai sănătos înlocuitor și avertizează asupra riscurilor

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2023   •   15:30
Adevărul despre cartofi: Onco-nutriționistul Marius Văduva dezvăluie cel mai sănătos înlocuitor și avertizează asupra riscurilor
Sursa foto: Hepta

Cartoful, considerat un aliment de bază în dieta românilor, este acum subiectul unui interviu exclusiv acordat emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN de către onco-nutriționistul Marius Văduva. Acesta a dezvăluit că, deși cartofii sunt apreciați pentru gustul lor, pot avea efecte negative asupra sănătății, distrugând pancreasul, crescând nivelul glicemiei și contribuind la creșterea în greutate.

„Ar trebui să renunțăm cât putem de mult, la tot ce înseamnă carbohidrați în exces... Iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice glicemic mare deoarece i se spune că este dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas față de cartoful normal”, spune Marius Văduva. 

Conform specialistului în nutriție, consumul excesiv de carbohidrați ar trebui evitat, iar cartofii ar trebui înlocuiți cu alternative mai sănătoase. Văduva recomandă cartoful dulce ca fiind un înlocuitor ideal, având un indice glicemic mai mic în comparație cu cartoful alb. Acesta subliniază că, deși cartoful dulce este considerat dulce, este benefic pentru sănătate și pentru pancreas.

„Un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți, în timp ce cartoful normal, cu cel mai mare conținut de amidon, poate duce la diabet dacă este consumat frecvent. Este suficient să mănânci de trei ori pe săptămână cartofi obișnuiți pentru a dezvolta diabet", a avertizat Văduva.

Onco-nutriționistul a subliniat că un studiu asupra consumului frecvent de cartofi, în special din fast food-uri, ar putea releva riscuri crescute de diabet într-un interval de doar trei ani. 

×