ANALIZA MEDICALA
Orice femeie care sufera de cancer de san trebuie sa ceara efectuarea testului HER2.
Acesta este sfatul unui doctor care efectueaza frecvent testul HER2, medicul primar Andrei Florin, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale "Victor Babes". Cu toate acestea, despre HER2 se stiu foarte putine lucruri. Celulele tumorale au pe suprafata lor niste receptori numiti HER2. Unele celule au un numar mai mare de receptori decat asa cum este normal si se numesc celule HER2 pozitive. Studiile de specialitate arata ca una din cinci femei cu cancer de san este HER2 pozitiva. Un cancer HER2 pozitiv se dezvolta mai repede decat alte tipuri de cancer. Dar pentru femeile cu acest tip de celule canceroase exista de cativa ani tratamente. De aceea, este foarte important sa stiti daca sunteti HER2 pozitiv sau negativ.
Pozitiv sau negativ
Pentru a afla daca aveti un cancer HER2 pozitiv sau negativ, veti avea nevoie de o biopsie, care consta in prelevarea unui mic fragment din tumoare. Medicul Andrei Florin spune ca, daca ati suferit deja o mastectomie, trebuie sa cereti histopatologului din spitalul in care ati fost operata o proba bioptica. Tot acesta o va indruma catre o institutie medicala care efectueaza acest test. Laboratorul poate face acest test prin doua modalitati. In prima faza, histopatologul va va trimite sa efectuati un test preliminar, imunohistochimia. Analiza de laborator este simpla, putin costisitoare si de scurta durata, insa rezultatele ei nu sunt certe. Acesta da numai un indiciu despre posibilul tip de cancer.
Verdict
Daca in urma acesteia exista suspiciunea de cancer HER2 pozitiv, pacienta se va adresa medicului oncolog. El va hotari daca este necesara si o a doua testare a probei bioptice, care va confirma cu exactitate daca avem de-a face cu un cancer HER2 pozitiv. Metoda poarta numele de FISH, este laborioasa, se face la nivel de ADN tumoral si de aceea este si foarte costisitoare. FISH se poate realiza in Bucuresti, numai la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale "Victor Babes", iar in tara, la Iasi, Cluj-Napoca, Targu-Mures si la Odorheiul Secuiesc.
|
ATENTIE! Pentru a efectua testul HER2, veti avea nevoie de o proba bioptica prelevata din tumoare. Indiferent unde vi s-a efectuat o mastectomie, cereti pastrarea acestor probe, pentru ca ele va sunt necesare la realizarea testului HER2.
|
Citește pe Antena3.ro