x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce este metabolismul bazal și cum poate fi influențat?

Ce este metabolismul bazal și cum poate fi influențat?

05 Mar 2016   •   13:19
Ce este metabolismul bazal și cum poate fi influențat?

Cheia succesului atunci când vine vorba de slăbire este să știi ce să mănânci, când să mănânci și nu în ultimul rând cum să mănânci.

Aceasta este părerea unei nutriționiste din Spania, care a patentat o metodă de pierdere a kilogramelor cu totul și cu totul special. Potrivit mujerhoy.es, planul specialistei își propune o maximizare a indicelui metabolismului bazal.

„Urmând aceste sfaturi, în timp, veți ajunge să consumați o cantitate mai mare de alimente fără a vă îngrășa”, asigură dr. Amaro. Ideea pare extrem de interesantă, dar ce este acest metabolism bazal?

După cum explică medicul, conceptul face referire la caloriile de care are nevoie organismul pentru supraviețuire. Numărul diferă de la o persoană la alta, în funcție de obiceiuri, genetică, vârstă, alimentație și rutina de exerciții fizice.

Rutina de exerciții fizice și alimentația ajută la accelerarea metabolismului bazal

Pentru a calcula rata metabolismului bazal al unui individ, se utilizează o formulă, care printre alte variabile ține cont de greutate, înălțime, dimensiunile taliei, procentajul total al grăsimii, kilogrameke de grăsime, tensiunea arterială și activitatea fizică. Se analizează, de asemenea, aspecte care țin cont de stilul de viață al pacientului: locul de muncă, posibilitatea de a mânca sau nu acasă, frecvența cu care călătorește.

O dată realizat acest calcul, autoarea metodei propune persoanelor să își stimuleze metabolismul prin intermediul alimentației și a unui program de exerciții fizice, dar nu într-o formă „punctuală”, ci să își schimbe definitiv stilul de viață.

Pentru a avea un stil de viață cu adevărat sănătos, specialista oferă următoarele sfaturi:

  • Includeți exercițiul fizic în rutina zilnică.
  • Luați micul dejun în fiecare zi.
  • Nu petreceți mai mult de 8 ore fără a mânca. „Amintiți-vă că sărind peste cină nu veți face decât să vă simțiți extrem de flămând a doua zi. Astfel, veți ajunge să pofiți și să mâncați grăsimi și alimente nesănătoase.”
  • Consumați mai mult pește (în special alb) decât carne.
  • Hidratați-vă! Beți apă în funcție de necesități.
  • Consumați zahăr brun în locul zahărui alb.
  • Nu eliminați sarea și consumați toate condimentele pe care vi le doriți!
  •  

    ×