x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce ne recomandă medicii pentru perioada geroasă

Ce ne recomandă medicii pentru perioada geroasă

05 Ian 2016   •   16:55
Ce ne recomandă medicii pentru perioada geroasă

Evitarea deplasărilor şi a expunerii la frig, dar şi a consumului de băuturi alcoolice se numără printre recomandările pe care le-a făcut, ieri, Ministerul Sănătăţii. O atenţie specială trebuie acordată copiilor şi bătrânilor cu probleme cardiace şi respiratorii.

În aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii reco-mandă populaţiei să evite, pe cât posibil, deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, în special a mâinilor şi picioarelor, pentru a se feri de degerături. Dacă deplasările nu pot fi evitate, specialiştii în sănătate publică din minister spun că trebuie neapărat să fie folosite mijloace de protecţie adecvate: căciuli, mănuşi şi încălţăminte călduroasă. O atenţie deosebită trebuie acordată în această perioadă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii. Aceştia nu trebuie să meargă nici în locurile aglomerate, care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Totodată, medicii le reamintesc părinţilor să nu-şi lase copiii în interiorul maşinilor parcate sau să îi transporte pe distanţe lungi în vehicule neechipate corespunzător şi fără căldură. Consumul fructelor şi legumelor, precum şi al alimentelor bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, dar şi evitarea băuturilor alcoolice sunt indicate în aceste zile.

Ministerul Sănătăţii a solicitat şi Direcţiilor de Sănătate Publică să verifice stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor afectaţi de temperaturile scăzute şi să ia măsurile necesare, astfel încât toate spitalele să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi decât în mod obişnuit. Şi serviciile de ambulanţă din Bucureşti şi din ţară au fost avertizate să suplimenteze numărul de echipaje şi să doteze maşinile de intervenţie, în funcţie de necesităţile din teren. Potrivit medicului Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, după răcirea accentuată a vremii, au fost foarte multe solicitări pentru urgenţe grave, cod roşu şi galben. Este vorba de oameni cărora li s-a făcut rău pe stradă, cei cu suferinţe cardiace, renale, pulmonare severe, dar şi persoane care au căzut şi au suferit fracturi.

Numărul solicitărilor la Ambulanţă au crescut semnificativ în ultimele zile. Doar ieri-dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a primit peste 300 de apeluri, însă din cauza carosabilului umed şi aglomeraţiei, persoanele care solicită consultaţii la domiciliu au avut de aşteptat mai bine de o oră.

Persoanele afectate de dege-rături riscă să-şi piardă per-manent membrele sau sim-ţurile. Cele mai efectate sunt extremităţile corpului.

 

×