x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci un Big Mac?

Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci un Big Mac?

de Magda Bucur    |    30 Sep 2015   •   20:00
Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci un Big Mac?

Aproape oricine a mâncat, cel puțin o dată în viață, un Big Mac. Și, deși discuția despre cât de nocivă este mâncarea fast-food e veche, puțini sunt cei care pot să își refuze o asemenea plăcere ”vinovată”. Dar ce face, de fapt, un Big Mac, după ce l-am mâncat? Fast Food Menu Price a realizat un studiu privind efectele sandwich-ului asupra organismului la o oră după ce a fost mâncat.

Pentru început, trebuie spus că un Big Mac conține 540 de calorii și 25 de grame de grăsimi. Consumat simplu, fără cartofi prăjiți sau suc, sandwich-ul reprezintă un sfert din numărul de calorii recomandat pentru un adult și aproape jumătate (40%) din doza recomandată de grăsimi. În plus, cu 940 de miligrame de sare, aduce aproape două treimi din doza zilnică recomandată, pentru o dietă sănătoasă.

Așadar, ce se întâmplă în corpul nostru, în prima oră după ce am mâncat un Big Mac?

In primele 10 minute, numărul mare de calorii duce la creșterea glicemiei. La fel ca și în cazul altor produse de fast-food, la nivelul creierului se secretă cantități importante de dopamină, care aduce o stare de plăcere. Cei de la Fast Food Menu Price o compară cu efectul cocainei.
După 20 de minute, ingredientele care dau dependență, precum siropul de porumb, bogat în fructoză, își fac efectul și ne fac să vrem mai mult.
După încă 10 minute, conținutul mare de sare din Big Mac ne face să ne fie sete. Însă, pentru că la nivelul creierului, simptomele deshitratării sunt asemănătoare cu cele ale foamei, e posibil să mai vrem ceva de mâncare în acest moment.

În plus, cei de la Fast Food Menu Price consideră că, în timp ce, în mod normal, organismul digeră alimentele în 24 până la 72 de ore, un hamburger e mult mai greu de digerat din cauza conținutului bogat de grăsimi trans. Concluzia lor este că un Big Mac este digerat în mai mult de trei zile. Chiar dacă nutriționiștii cred că o astfel de afirmație este puțin exagerată, ei sunt de acord că produsele de tip fast-food, cum este și Big Mac-ul trebuie consumate cu moderație.



×
Subiecte în articol: Big Mac