Un studiu realizat recent de cercetători danezi arată că o creştere în greutate poate afecta ADN-ul prezent în spermă, iar schimbările genetice se pot transmite copilului, scrie metronews.fr.
Rezultatele studiului au apărut în publicaţia Cell Metabolism.
Până să ajungă la această concluzie, cercetători de la Universitatea din Copenhaga au analizat la microscop sperma a 13 bărbaţi cu greutate normală şi a 10 bărbaţi obezi, concentrându-se pe activitatea chimică a ADN-ului. Ei au constatat că 900 de gene de la bărbaţii obezi erau modificate. Dintre genele modificate unele sunt implicate în dezvoltarea creierului şi în reglarea poftei de mâncare. Aceste transformări genetice se transmit fătului în cursul procreării, ceea ce poate duce la un risc de obezitate la copil.
Rezultatele nu reprezintă totuşi o fatalitate, schimbările genetice nefiind permanente. Echipa de cercetători a comparat sperma a şase bărbaţi obezi înainte şi după o intervenţie chirurgicală bariatrică (operaţia are ca scop micşorarea cantităţii de alimente consumate în vederea scăderii în greutate). Ei au observat că activitatea chimică a ADN-ului începuse să îşi revină la o săptămână după operaţie.
Studiul cercetătorilor danezi poate schimba felul în care este abordată conceperea unui copil. În general recomandările se adresează mamei, dar de acum sunt utile şi pentru taţi. Când un cuplu intenţionează să aibă un copil, este important ca ambii viitori părinţi, pentru ca bebeluşul să fie pe deplin sănătos, să adopte un mod de viaţă sănătos, încheie metronews.fr.