x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

de Florin Condurateanu    |    28 Iul 2020   •   19:40
Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de ajutorare. Important este ca aceşti inimoşi să găsească cele mai bune acţiuni pentru cel în suferinţă.

 

Unii oameni au un moment de leşin, cad din picioare, iar medicina numeşte această stare lipotimie. Cei care au asistat la acest moment de cumpănă trebuie să-i ridice capul celui ce a căzut, să aibă grijă să nu-şi înghită limba, eventual să-l aşeze pe suferind pe partea laterală. E cazul să i se vorbească persoanei aflate în lipotimie pentru a sesiza dacă mai are un grad de conştienţă, să i se spună cuvinte de încurajare, de liniştire, fiindcă se ştie că o criză de inimă e însoţită, între altele, de spaima morţii. Dacă este posibil, omul abia revenit din leşin trebuie să fie aşezat pe un scaun, iar dacă nu există, în şezut, sprijinit de un gard. Pentru a-i uşura respiraţia, i se va lărgi cravata, gulerul cămăşii, i se va lărgi cureaua de la abdomen.

Dacă este un cardiac, poartă la el pastile de nitroglicerină pentru angina pectorală dureroasă, e ajutat de cei din jur să pună sub limbă 1-2 pastile de nitroglicerină. Dacă durerea în piept, starea de slăbiciune nu cedează în 20 de minute cu pastilele de nitroglicerină, este posibil să fi avut loc un infarct şi salvarea e chemată de urgenţă pentru transportarea la spital. Cel leşinat poate fi diabetic şi a intrat într-o criză de hipoglicemie din prea multă insulină. I se va da o bomboană, un pătrăţel de ciocolată, chiar apă cu zahăr.

Cel căzut din senin pe stradă poate fi un bolnav de epilepsie intrat în criză. Epilepsia, în criză, este o furtună electrică în creier, o descărcare de electricitate pe trasee neobişnuite în creier. Bolnavul are spasme, spumă la gură, zbatere. El trebuie aşezat pe o parte, ca să nu-şi înghită limba, să-i fie protejat capul pentru a nu se lovi de ceva. Povestea aceea că, în criză, bolnavului de epilepsie este bine să-i fie muşcat degetul mic de la mână e o aiureală.

 

Dacă cel trecut prin leşin pierde şi sânge pe nas, are epistaxis și trebuie ajutat să-şi apese din exterior cu degetele nara de unde curge sângele şi destinaţia este la o clinică ORL.

 

 

 

×
Subiecte în articol: lesin lipotimie