x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ceaiul de chimen, remediu anticolici

Ceaiul de chimen, remediu anticolici

de Liana Hainarosie    |    14 Feb 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
50% dintre sugari au colici. Aceasta problema este frecventa de la doua la 5-6 luni, pana cand alimentatia sugarului se diversifica. "Colicile abdominale la copii, in special la sugari, sunt o afectiune cauzata, pe de o parte, de faptul ca micutii inghit aer o data cu suptul laptelui, iar pe de alta parte, de calitatea inferioara a laptelui si a problemelor de digestie. Daca laptele este mai acru sau este diluat, apar dureri abdominale. In aceste cazuri se impun unele tratamente. Fie cu medicamente alopate, fie cu ceaiuri anticolici care si-au dovedit eficienta contra durerilor abdominale", spune dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta in homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica. In situatia in care colicile sunt cauzate de inghititul aerului o data cu alimentatia, atunci o simpla si usoara bataie pe spate si eructatia rezolva aceasta problema, spune dr. Constantin Sararu.

Sunatoare si menta

Contra colicilor se folosesc ceaiuri preparate din condimente blande cum ar fi: coriandrul, feniculul, chimenul, anasonul, maghiranul, busuiocul, sunatoarea, cimbrul, menta. Acestea sunt recomandate daca se asociaza cu scaune diareice, afirma dr. Constantin Sararu. Aceste plante se pot intrebuinta separat sau se pot combina. De obicei, se combina maximum trei-patru plante.

Ceaiurile anticolici se folosesc sub forma de infuzie sau de macerat. "Infuzia inseamna a pune una-doua lingurite de planta maruntita sau sub forma de pulbere la 200 ml de apa fierbinte. Pulberea se obtine prin maruntirea plantei in rasnita de cafea. Maceratul se realizeaza prin adaugarea amestecului de plante maruntite sau sub forma de pulbere in apa rece. Se tine de seara pana dimineata. Proportia este de cinci-sapte lingurite cu varf de plante la 1,5 l de apa rece", spune dr. Sararu. Dupa aceea, maceratul se filtreaza, se indulceste si se incalzeste! Nu este recomandat ca maceratele sa fie incalzite la mai mult de 35-45 de grade, pentru ca la temperaturi mai mari se distrug anumite vitamine, chiar substante proteice din plante. Ceaiurile se administreaza in functie de persistenta colicilor. Ele vor inlocui apa din alimentatia sugarului. Ceaiurile din condimente usoare, care au gust si miros placut, sunt si mai bine tolerate de micuti, daca sunt indulcite cu miere. Medicul atrage atentia ca, desi tratamentul cu plante nu are contraindicatii si efecte adverse, nu trebuie luat in cantitati mari.

COMPRESE. Contra colicilor, infuzia din maghiran, din doua linguri de planta la o cana cu apa, poate fi intrebuintata si extern, sub forma de comprese. Imbibata in infuzie din maghiran, compresa calduta se aplica pe abdomenul copilului si va fi schimbata la 10-15 minute.

×