x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cele mai frecvente semnale de alarmă ale diabetului zaharat

Cele mai frecvente semnale de alarmă ale diabetului zaharat

de Magda Bucur    |    16 Apr 2016   •   18:35
Cele mai frecvente semnale de alarmă ale diabetului zaharat
Sursa foto: Suze777/Getty Images/iStockphoto

Vi se întâmplă să simțiți deseori o sete puternică? Vă este foarte foame, deși mâncați? Urinați des? Simțiți o oboseală extremă? Aveți vederea încețoșată? Ați observat că tăieturile sau contuziile se vindecă greu? Pierdeți din greutate, deși mâncați mai mult? Simțiți furnicături, durere sau amorțeală la nivelul mâinilor sau al picioarelor? Toate acestea pot fi semne care pot indica apariția diabetului zaharat, potrivit specialiștilor!

Dacă în întreaga lume sunt deja sute de milioane de persoane afectate de diabet, în Europa medicii estimează că aproximativ 60 de milioane de adulți suferă de această boală, însă mulți nu știu încă. Cazurile de diabet nediagnosticat sunt o realitate și în România. Potrivit celor mai recente studii, un român din zece suferă de diabet, însă cei mai mulți nu au ajuns la medic pentru asta.

„Diagnosticarea timpurie a diabetului înseamnă un control mai eficient al afecțiunii și o calitate a vieții mai bună pentru persoanele care dezvoltă boala. Diabetul, din păcate, nu se vindecă, însă o îngrijire corespunzătoare poate menține un control optim al bolii și se pot evita complicații grave, ce pot duce, în anumite cazuri, la probleme de vedere sau la amputații. Persoanele care constată simptomatologia specifică: sete puternică, răni care se vindecă cu greutate, furnicături, amorțeală la nivelul membrelor, urinări frecvente, trebuie să se prezinte la medic, pentru că ar putea avea diabet”, explică prof. dr. Maria Moța, Membru al Consiliului Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Măsuri de prevenție

Dacă diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) nu poate fi prevenit, într-o mare măsură, apariția diabetului zaharat de tip 2, care este și cea mai răspândită formă a afecțiunii – aproximativ 90% dintre cazuri sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi prevenită sau întârziată.

Instalarea diabetului zaharat de tip 2 este favorizată și de factori precum: obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, istoricul familial de diabet, înaintarea în vârstă sau toleranță scăzută la glucoză. Astfel, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, menținerea unei greutăți în limite normale, intensificarea activității fizice sunt cele mai la îndemână măsuri de prevenție împotriva diabetului zaharat de tip 2.

România ocupă locul 27 dintr-un total de 30 de țări europene, din punct de vedere al calității îngrijirii persoanelor cu diabet. Printre indicii care au fost luați în calcul în realizarea acestui clasament s-au numărat: prevenția, numărul de cazuri de diabet înregistrat oficial, gama și anvergura serviciilor publice de sănătate, accesul la serviciile de tratament/îngrijire, procedurile de tratament și control al bolii și rezultatele raportate de fiecare țară.

Obezitatea și sedentarismul se numără printre factorii care favorizează apariția diabetului de tip 2

×