x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cerealele tin la distanta cancerul

0
25 Apr 2005 - 00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cerealele reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamine si fibre alimentare pentru organismul uman. In dieta zilnica, cerealele inseamna glucide, zaharuri lente sau rapide care ii dau organismului energia necesara.



  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Complexul vitaminic B

    Cerealele integrale sunt bogate in complexul vitaminic B, care este indepartat insa in procesul de macinare. Asta se intampla cand sunt inlaturate taratele si se foloseste numai faina alba, rafinata. Complexul vitaminic B are un rol deosebit in prelucrarea de catre organism a glucidelor si in buna functionare a sistemului nervos. "Boala beri-beri - cauzata de lipsa unei vitamine din complexul B - a aparut ca urmare a decorticarii bobului de orez. Acest lucru este valabil si pentru celelalte cereale, in special pentru grau. Pentru ca in partea europeana, americana, graul este baza alimentatiei energetice", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    Calciu, magneziu, potasiu

    Glucoza este principala "hrana" a celulelor nervoase. Cea mai importanta sursa de glucoza o reprezinta amidonul din cereale. Pe langa vitamine, cerealele integrale contin saruri minerale, macroelemente (calciu, fosfor, magneziu, potasiu), importante pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru contractia musculara, si microelemente (seleniu, zinc). Din pacate, solul Romaniei este sarac in seleniu si zinc, de aceea in compozitia cerealelor de la noi lipsesc aceste elemente. Cerealele integrale sunt bogate de asemenea in lipide (grasimi) si proteine, iar partea nonamidonica a bobului contine si vitamina E, un antioxidant valoros. Continutul de proteine variaza in functie de specie: graul contine intre 11 si 13 grame de proteine la 100 grame, iar orezul nu furnizeaza decat 6 grame de proteine la 100 grame. Fibrele alimentare din cereale contribuie la prevenirea cancerelor, in special a celui de colon. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului colesterolului si la usurarea digestiei.

    Cerealele integrale (grau, porumb, ovaz) sunt recomandate persoanelor cu lipsa de calciu, pentru intarirea oaselor, si celor care prezinta carenta de fier, in prevenirea anemiei feriprive si in intarirea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat ca pot fi prevenite bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul, daca alimentatia noastra e bogata in cereale. Orezul nedecorticat sau partial decorticat este valoros pentru sanatate, avand un index glicemic scazut. 150 grame de orez brun fiert furnizeaza unui adult aproximativ 8% din aportul de fibre alimentare.

    OVAZUL. 100 grame de fulgi de ovaz naturali aduc 375 de kilocalorii, 11 grame de proteine, 9 grame de grasimi si 66 grame de carbohidrati. Fulgii dau senzatia de satietate foarte rapid, fiind recomandati in dietele de slabit, dar si persoanelor cu diabet, insa sub supraveghere medicala. Ovazul are proprietati diuretice, fiind benefic in cazurile de nevroze, astenie fizica si intelectuala, insuficienta tiroidiana, afectiuni renale.

    PORUMBUL. 100 grame de malai de porumb contin 122 de kilocalorii, 3 grame de proteine, 1 gram grasimi, 26 grame hidrati de carbon, 220 miligrame potasiu. Potrivit studiilor, daca sunt pregatite corect (fara grasimi hidrogenate, fara arome - ciocolata, caramel), floricelele de porumb sunt sanatoase si pot preveni chiar aparitia cariilor. Consumul de fulgi de porumb scade colesterolul, fiind indicat in ateroscleroza, dar si in avitaminoze, obezitate, dislipidemii.

    GRAUL. 100 grame de grau contin 310 kilocalorii, 64 grame de hidrati de carbon, 13 grame proteine, 2 grame grasimi. Fulgii de grau sunt recomandati impotriva anemiei, asteniei fizice sau intelectuale, rahitismului, tuberculozei, bolilor hepatice. Sunt cazuri in care copiii se nasc cu intoleranta la gluten (celiachie). Boala se manifesta prin diaree cronica si se poate vindeca in unele cazuri la adolescenta, daca a fost diagnosticata precoce.

    SFATUL MEDICULUI
    Fulgii de cereale sunt buni atunci cand se afla in stare naturala, fara aditivi alimentari, fara coloranti, conservanti, ciocolata sau zahar adaugat. "Fulgii de cereale cu lapte consumati la micul dejun sunt sanatosi daca sunt integrali, insa nu trebuie amestecati cu fructe uscate (stafide, banane), pentru ca fructele vin cu zaharuri si chiar cu urme de conservanti. Cerealele se pot consuma cu iaurt, cu produse probiotice provenite din lapte fermentat. Atentie insa la orice exces, pentru ca, se stie, cerealele au multe calorii. Bogate in calorii sunt si produsele de patiserie din faina rafinata in care se adauga grasimi hidrogenate, zaharuri rafinate, de care nu ar trebui sa abuzam", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    STIATI CA
  • In Occident, cerealele furnizeaza in jur de 30% din aportul zilnic de calorii.
  • In anumite regiuni din Asia si Africa, ponderea caloriilor furnizate de cereale este foarte mare - 70%-80% din ratia alimentara zilnica.
  • In Romania, consumul de cereale, in special de paine si paste fainoase, este foarte mare. Astfel, cerealele reprezinta mai mult de 30% din ratia zilnica de calorii.
  • 100 de grame de paine din faina integrala contin 215 kilocalorii, in timp ce aceeasi cantitate de paine din faina alba rafinata contine 235 de kilocalorii.
  • In graul germinat se gasesc toate elementele necesare bunei functionari a organismului (minerale, vitaminele A, B, E, enzime, proteine).
  • In Europa, fulgii de cereale sunt al treilea produs alimentar ca numar de vanzari.
  • Citeşte mai multe despre:   cereale,   proteine,   grame,   cerealele

     



    Mai multe titluri din categorie

    Consumul unui aliment scade riscul de deces prematur şi boli cardiovasculare în rândul adulţilor

    Consumul unui aliment scade riscul de deces prematur şi boli cardiovasculare în rândul adulţilor
    Peste 7 grame de ulei de măsline consumat zilnic scade cu 19% riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, dar şi respiratorii.

    Vești BUNE despre varianta Omicron. Simptomele produse la persoanele nevaccinate

    Vești BUNE despre varianta Omicron. Simptomele produse la persoanele nevaccinate
    Tulpina Omicron de COVID-19 produce simptome mai ușoare și la persoanele nevaccinate, acestea având un risc scăzut de a dezvolta forme severe ale bolii, spitalizare sau deces, arată un studiu din Africa de Sud, citat de Reuters. 

    Un vaccin CUNOSCUT are eficacitate de 85% împotriva tulpinii Omicron

    Un vaccin CUNOSCUT are eficacitate de 85% împotriva tulpinii Omicron
    Doza de rapel a vaccinului Johnson & Johnson are o eficacitate de 85% la tulpina Omicron în prevenirea spitalizării , arată un studiu din Africa de Sud, scrie Reuters. .

    OMS aprobă noi tratamente anti COVID-19

    OMS aprobă noi tratamente anti COVID-19
    Două tratamente noi anti COVID-19 sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Anunțul a fost publicat în revista medicală British Medical Journal (BMJ).

    Bill Gates: Când tulpina Omicron va trece, infecția cu COVID-19 va deveni o simplă gripă

    Bill Gates: Când tulpina Omicron va trece, infecția cu COVID-19 va deveni o simplă gripă
    Galerie Foto Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 a devenit extrem de repede dominantă în toată lumea, însă cofondatorul Microsoft are speranțe că pandemia se va sfârși. 

    Noi INFORMAȚII despre tulpina Omicron. Simptomele infecției. Când se va sfârși pandemia

    Noi INFORMAȚII despre tulpina Omicron. Simptomele infecției. Când se va sfârși pandemia
    Noile date despre tulpina Omicron arată că aceasta este foarte contagioasă dar mai puțin agresivă decât variantele anterioare, ceea ce provoacă optimism cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19, scrie AFP.

    OMS anunță că tulpina Omicron a devenit dominantă la nivel global

    OMS anunță că tulpina Omicron a devenit dominantă la nivel global
    Tulpina Omicron de COVID-19 reprezintă 58,5% din totalul infecțiilor, devenind astfel dominantă la nivel global, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de EFE.

    Avertisment OMS: Infecția cu COVID-19 nu poate fi tratată deocamdată ca o boală endemică

    Avertisment OMS: Infecția cu COVID-19 nu poate fi tratată deocamdată ca o boală endemică
    Infecția cu SARS-CoV-2 nu poate fi tratată, deocamdată, ca o boală endemică precum gripa, întrucât incertitudinile sunt mari, iar virusul evoluează rapid, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Totodată, răspândirea tulpinii Omicron nu s-a stabilizat încă.

    VIDEO Alexandru Rafila spune când vor ajunge în România medicamentele antivirale

    VIDEO Alexandru Rafila spune când vor ajunge în România medicamentele antivirale
    Medicamentul anti COVID-19 Molnupiravir va ajunge în România până la sfârșitul acestei luni, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

    Cresc RAPID cazurile de gripă. 100 de infecții într-o săptămână

    Cresc RAPID cazurile de gripă. 100 de infecții într-o săptămână
    În săptămâna 27 decembrie 2021- 2 ianuarie 2022 au fost înregistrate 100 de cazuri de gripă, în creștere accentuată față de 17 cazuri din aceeași perioadă din anul precedent, transmite INSP.

    Sănătate orală: duș bucal sau ață dentară?

    Sănătate orală: duș bucal sau ață dentară?
    Irigatorul bucal este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății orale. Există, însă, o întrebare care persistă: poate el să înlocuiască ața dentară?

    Pfzer/BioNTech dezvoltă un vaccin împotriva zonei zooster

    Pfzer/BioNTech dezvoltă un vaccin împotriva zonei zooster
    După succesul vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BionTech, cele două mari companii de medicamente intenționează să dezvolte un vaccin împotriva zonei zoster, scrie DPA. Acesta va avea la bază aceeași tehnologie ARN Mesager. 

    Previziuni OPTIMISTE referitoare la infecțiile cu COVID-19. Sfârșitul pandemiei

    Previziuni OPTIMISTE referitoare la infecțiile cu COVID-19. Sfârșitul pandemiei
    Am putea reveni la viața normală în următoarele două luni întrucât tulpina Omicron reprezintă un semn că pandemia de COVID-19, spune un expert din Danemarca. scrie mirror.co.uk.

    Veste BUNĂ de la OMS despre tulpina Omicron. Simptome și tratament

    Veste BUNĂ de la OMS despre tulpina Omicron. Simptome și tratament
    Tot mai multe date arată că tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 produce simptome mai ușoare ale căilor respiratorii superioare, comparativ cu variantele anterioare, anunță OMS, citată de Reuters.

    Descoperire UIMITOARE de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la căprioare

    Descoperire UIMITOARE de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la căprioare
    Căprioarele cu coadă albă se infectează frecvent cu virusul SARS-CoV-2, arată un studu publicat în revista Nature, citat de DPA.
    Serviciul de email marketing furnizat de