x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Chirurgia dentară. Tipuri de intervenții și cum te pregătești pentru o intervenție stomatologică

Chirurgia dentară. Tipuri de intervenții și cum te pregătești pentru o intervenție stomatologică

01 Apr 2024   •   19:16
Chirurgia dentară. Tipuri de intervenții și cum te pregătești pentru o intervenție stomatologică

Chirurgia dentară este o ramură a medicinei care vizează tratamentul și corectarea afecțiunilor orale și maxilare. Aceasta implică o gamă variată de intervenții chirurgicale menite să trateze diverse probleme dentare, de la extracții simple până la intervenții complexe de reconstrucție orală. Principalele proceduri de chirurgie orală includ extracțiile, tratamentele implantologice, precum și procedurile de reconstrucție a țesuturilor moi și dure ale cavității orale.

Extracțiile dentare

 

Extracția unui dinte se recomandă exclusiv în cazul în care alte soluții de tratament nu mai pot salva dintele, în general la pacienții cu carii dentare avansate, fracturi dentare ireversibile sau infecții la nivelul rădăcinii dentare. În cazul măselelor de minte, deoarece tratamentele curative pot fi limitate de poziția lor în cavitatea orală, extracția poate fi preferată pentru a reduce complicațiile ulterioare, în situația în care au erupt incomplet sau incorect, cât și dacă determină simptome. O durere masea de minte, de exemplu, ar putea semnala necesitatea extracției acesteia, la fel cum o carie la nivelul măselei de minte face necesară extracția.

 

Procedurile de implantologie (implant dentar)

 

Pentru persoanele cu dentiția incompletă, care au pierdut unul sau mai mulți dinți din cauza unui traumatism sau a unei afecțiuni dentare, implantul dentar este o soluție recomandată pentru înlocuirea dintelui sau dinților absenți. Procedura de implantologie implică inserarea unui implant din titan în osul maxilarului sau mandibulei, urmată de montarea unei coroane dentare deasupra. Implanturile permit recăpătarea aspectului normal al danturii, în unele cazuri în doar 24 de ore, dacă se optează pentru un implant dentar intr-o zi.

 

Cum te pregătești pentru o intervenție chirurgicală stomatologică

 

Modul în care te pregătești pentru o intervenție chirurgicală, indiferent de tipul său, influențează succesul procedurii, dar și confortul intraoperator. Pentru a reduce anxietatea cu privire la procedura pe care urmează să o efectuezi, este recomandat să discuți cu medicul cu privire la aspectele care te îngrijorează. De exemplu, poți cere medicului informații cu privire la opțiunile disponibile pentru gestionarea anxietății, precum și pentru controlul durerii în timpul procedurii și după intervenție. În funcție de natura intervenției, medicul stomatolog îți poate recomanda anumite măsuri preoperatorii, ce trebuie urmate cu atenție, pentru a minimiza riscurile de infecție și a asigura succesul procedurii.

 

Un aspect la care trebuie să te gândești, de asemenea, este reprezentat de costul procedurii stomatologice pe care urmează să o efectuezi. Pretul unui implant dentar, de exemplu, deși poate fi mai ridicat decât al altor soluții de înlocuire a dinților pierduți, precum protezele dentare, este justificat de avantajele pe termen lung în ceea ce privește confortul, aspectul și funcționalitatea. Totuși, este indicat să discuți cu medicul stomatolog despre opțiunile de plată și eventualele planuri de finanțare disponibile pentru a face procedura mai accesibilă din punct de vedere financiar.

×