x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Controversă UE-Pfizer despre adaptarea vaccinului anti COVID-19 la tulpina Omicron

Controversă UE-Pfizer despre adaptarea vaccinului anti COVID-19 la tulpina Omicron

18 Dec 2021   •   22:00
Controversă UE-Pfizer despre adaptarea vaccinului anti COVID-19 la tulpina Omicron
Sursa foto: Hepta

UE vrea actualizarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/Biontech pentru a proteja împotriva tulpinii Omicron. Peste 180 de milioane de doze de vaccin Pfizer vor fi achiziționate de Comisia Europeană. Reprezentanții companiei americane spun însă că nu s-a stabilit dacă adaptarea este necesară.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE şi-a exercitat opţiunea de a achiziţiona peste 180 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer, special modificat pentru a combate varianta Omicron, potrivit Reuters.

BioNTech a început la sfârşitul lunii noiembrie să lucreze la o variantă specifică pentru noua tulpină. BioNTech speră ca în martie 2022 să poată livra primele comenzi din această nouă variantă a vaccinului.

Cel mai nou contract dintre UE şi BioNTech este încheiat pentru 1.8 miliarde de doze, livrate până în 2023, jumătate dintre acestea fiind deja comandate, iar cealaltă jumătate fiind opţionale.

Pfizer a precizat că discuţiile cu UE pentru posibila furnizare de doze opţionale nu au vizat până acum versiuni adaptate ale vaccinului.

„În acest moment, discuţiile cu CE despre potenţialul de furnizare suplimentară în conformitate cu drepturile lor de opţiune în cadrul acordului nostru nu sunt specifice unui vaccin adaptat", a declarat vineri Pfizer într-un comunicat. „Deşi credem că putem livra un vaccin adaptat în martie 2022, nu ştim încă dacă acest lucru va fi necesar, iar disponibilitatea va necesita autorizarea din partea autorităţilor de reglementare", a precizat compania.

Și Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat până în prezent că nu există dovezi concludente că este necesar un vaccin adaptat împotriva Omicron.

×
Subiecte în articol: pfizer omicron