x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copil născut prematur = risc de ADHD

Copil născut prematur = risc de ADHD

de Gina Matei    |    20 Apr 2011   •   16:30

Copiii nascuti inainte de termen au un risc marit de a dezvolta ADHD (deficit de atentie, tulburare hiperkinetica), potrivit cercetatorilor suedezi. Potrivit acestora, riscul de ADHD creste cu 10%-20% in cazul copiilor nascuti la 37-38 de saptamani, cu 40% in cazul celor nascuti la 33-34 de saptamani si cu 60% in cazul bebelusilor nascuti la 29-32 de saptamani. “Chiar si copiii nascuti la 38 de saptamani au un risc cu 20% mai mare de a suferi de hiperactivitate. Acest aspect reprezinta un argument decisiv impotriva cezarienelor care se fac, de regula, in acest interval. Pentru a minimaliza riscurile, nasterile trebuie planificate chiar in a 40-a saptamana”, recomanda doctor Anders Hjern, autorul studiului.

Autorii studiului considera ca dezvoltarea creierului ar putea fi afectata atunci cand un copil este nascut mai devreme, conducand mai tarziu la ADHD.

La studiu au participat 1.2 milioane de bebelusi din Suedia, nascuti intre anii 1987-2000. Alti factori, cum ar fi fumatul mamei si genetica joaca, de asemenea, un rol important in riscul ca un copil sa sufere de ADHD.

×